Ősztől csak a végzős gimnáziumi évfolyam marad a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolában, a háttérben szakmai konfliktusok állhatnak – olvasható a Népszavában.

 Szeptembertől már csak a 12. osztályosok tanulnak az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi évfolyamain, a 10. és a 11. osztályosok más intézményekben járnak tovább, 9. évfolyam pedig nem is indul.

Információink szerint a középiskolai tanárok hiánya okozza a problémát, az iskola weboldala szerint a tantestületben alig éri el a 20-at a szaktanárok aránya, ráadásul többen közülük is csak óraadóként dolgoznak, dolgoztak az intézményben. Idén nyáron pedig legalább tíz pedagógus fejezi be a munkát nyugdíjazás, szülési szabadság vagy munkahelyváltás miatt, a helyükre pedig nem sikerült új munkaerőt találni. Bár a Batthyányt fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ nem ismerte el egyértelműen, hogy a pedagógushiány áll az iskola gimnáziumi osztályainak kiüresedése mögött, Török Szabolcs tankerületi igazgató megkeresésünkre azt írta, a tanulók elvándorlásával "feleslegessé vált" pedagógusok valóban más intézményekben vállalnak munkát.

Az igazgató ugyanis úgy véli, elsődlegesen a diákok távozása miatt szűnnek meg az említett évfolyamok. Tájékoztatása szerint a 10. és a 11. évfolyam esetében a tanulók létszáma nem érte el a köznevelési törvényben meghatározott minimális osztálylétszámot, 9. évfolyam a jelentkezők alacsony száma miatt már eleve nem indult.

- Az oktatási intézmény iránti érdeklődés folyamatosan esett vissza, az osztályok létszáma sajnos a tanév közben is csökkent, az idei nyár folyamán pedig további tanulók is átiratkoztak más intézményekbe. Magyarországon szabad iskolaválasztás van, ami azt jelenti, hogy a szülő akár tanév közben is, például lakóhelyváltás miatt, vagy egyéb okokból dönthet úgy, hogy gyermeke más intézményt látogasson - írta Török Szabolcs.

Hozzátette: ismereteik szerint a diákok többsége a mintegy 30 kilométerrel arrébb lévő simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumban folytatja tanulmányait, de más - siófoki és székesfehérvári - gimnáziumokba is iratkoztak át tanulók. Szerettük volna megtudni azt is, mi lehet az oka annak, hogy az iskola iránti érdeklődés visszaesett és a diákok, pedagógusok is elhagyják az intézményt, de erre a kérdésünkre a tankerületi igazgatótól nem kaptunk választ. A Batthyány egyik volt pedagógusától - aki tavaly mondott fel – viszont megtudtuk, hogy szakmai konfliktusok állhatnak a háttérben, amelyek az utóbbi években kinevezett új intézményvezetés alatt tovább erősödtek, és amelyek az oktatás minőségén is nyomott hagytak. Nem ez az első hasonló eset.

A Népszava még júniusban számolt be a hajdúszoboszlói Gönczy Árpád Általános Iskoláról, ahol több mint egy tucat pedagógus fontolgatta, hogy felmond, miután elégedetlenek voltak a munkakörülményekkel (az iskola fenntartását tavaly vette át a református egyház, az intézmény élére is ekkor került új vezetés). Arról már a Cívishír számolt be augusztus elején, hogy a Gönczyben végül a fél tantestület felmondott, legalább 18-an távoztak.  

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!