Több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba tanévkezdéskor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt. Budai Marcell, az országos hallgatói szervezet sajtófőnöke azt mondta: sok helyen a hallgatók semmit se tudtak erről. A többi között azt kérték a kormánytól, hogy az érintett hallgatóknak ne kelljen kollégiumi díjat fizetniük szeptemberre, és ne érintse az egész se az elsősöket, se azokat, akik már bent laknak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk híreinkben, nemrég kormányzati kérés érkezett a felsőoktatási intézményekhez, amelynek értelmében több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba a tanévkezdésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke az Esti gyorsban elmondta: kedden tárgyaltak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. Múlt hét hétfőn tájékoztatták az intézményeket arról, hogy kollégiumi férőhelyek kellenek a kongresszushoz. Voltak intézmények, amelyek ezt már elkezdték szervezni, tájékoztatták a hallgatókat, de sajnálattal tapasztalták hétfőn, hogy volt jó pár olyan intézmény is, amely nem haladt előre, nem vette fel a kapcsolatot a hallgatói önkormányzattal (és sok egyetemen a HÖK intézi a kollégiumi elhelyezést). Sok helyen a hallgatók se tudtak semmit erről az egészről.

A négy, leginkább érintett budapesti intézmény HÖK-vezetői voltak ott (ELTE, BME, BGE, Óbudai Egyetem), és ők ketten az országos hallgatói szervezet elnökével. Öt pontot fogalmaztak meg, arra tekintettel, hogy kiket zavarhat meg leginkább a későbbi kollégiumi beköltözés. Ezek a kérések következők:

  • elsőéves hallgatókat ne érintsen ez az intézkedés, ők zavartalanul költözhessenek be
  • ne érintse továbbá azokat a hallgatókat, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban laknak, akár, mert ott élnek, akár munka, gyakorlat miatt
  • határozottan kérték, hogy az érintett hallgatóknak egész szeptember hónapra ne kelljen kollégiumi díjat fizetniük (a beköltözés pont a kongresszus előtt lenne, azt pedig nem tudják, mikor adják vissza a szobákat)
  • a kormány által az intézményeknek (a szobák bérléséért) fizetett összeget használják fel kollégiumi fejlesztésre vagy valamilyen hallgatói szolgáltatásfejlesztésére
  • azoknak a hallgatónak, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, és hiányzás nem adható ez idő alatt.

Jelezte: az ELTE nagyon aktívan dolgozott ezen a múlt héten, és ők már nagyjából megegyeztek az egyetem vezetésével. Budai Marcell „abszolút pozitivitást” látott a helyettes államtitkáron, szerinte a minisztérium abszolút nyitott volt. Mind az öt pont nagyon fontos ahhoz, hogy egy hallgató se akadhasson meg a tanulmányaiban azért, mert nem tud időben beköltözni. Bíznak benne, hogy ez a gyakorlatban is így valósul meg.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha szeptemberben esetleg romlik a koronavírus-helyzet, azt mondta: mindenki jelenléti oktatással tervez, de ha ne adj’ isten megint olyan helyzet alakul ki, elő tudják húzni a fiókból a terveket. Jelezte: szerinte az online oktatás már velük marad, még ha teljes szakokon nem is, bizonyos tárgyakat lehet így jól tanítani. Ennek ellenére azzal együtt, hogy komoly e-learningről lehessen beszélni, komoly oktatásianyag-fejlesztésre lenne szükség.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten, az eseményre Ferenc pápa is ellátogat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. Az elsőt 1881-ben a franciaországi Lille-ben, az eddigi utolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték.

Forrás: Klubrádió