Jó évet zárt a kiskereskedelem, a piac a vasárnapi zárva tartás ellenére is nőtt tavaly, miközben 1500-2000 dolgozóval maradt kevesebb – írja a Világgazdaság.

Az eddig megjelent adatok alapján egyértelmű, hogy jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly, és a kedvező tendencia folytatódhat ebben az évben is - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

A tavaly nagy vitát kiváltott szabályozási változásokról szólva a főtitkár elmondta: a vasárnapi zárva tartás miatt a kereskedelemben dolgozók száma nem fogyott olyan mértékben, mint amire számított. Az általa korábban jelzett, akár 15 ezres visszaeséssel szemben 1500-2000 között lehet a létszámcsökkenés.

Vámos György szerint a vasárnapi zárva tartás márciusi bevezetése után a kiskereskedelmi forgalom növekedésének ütemében törés látszik, de a piac év közben, illetve az előző évhez képest is nőtt, tehát a jelek szerint a „boltzár" nem okozott olyan nagy veszteséget, mint amire többen számítottak. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a felmérések azt mutatják, a vásárlók többsége továbbra is az üzletek vasárnapi nyitva tartását támogatja.

A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom 2015-ös növekedési üteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint éves szinten 5-6 százalék között lesz, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Leggyorsabban a webáruházak forgalma emelkedett tavaly, az év első tíz hónapjában megközelítette a 30 százalékot a növekedési ütem, ami ennél erőteljesebb is lehet a teljes évben, mert november második felében és decemberben erős volt az online kereskedelem - fejtette ki.

Átlag alatti volt a bútorok, illetve a tartós, nagy értékű műszaki cikkek forgalmának növekedése, de ez az a terület, amit valószínűleg kedvezően fog érinteni az új lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése - hívta fel a figyelmet Vámos György. Hozzátette, az elmúlt években a lakásépítések visszaesésével együtt gyengült a bútorok és a nagy értékű háztartási felszerelések piaca, de pozitív fordulat várható, ha több új lakás épül.

Az OKSZ főtitkára kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében a magyar gazdaság bővülése és a reáljövedelmek emelkedése döntő szerepet játszott, de jelentős volt az online pénztárgéprendszer piactisztító hatásának súlya is.

A kiskereskedelem bővülését segítő egyedi hatások közül Vámos György kiemelte a devizahiteles mentőcsomagot és az üzemanyagárak csökkenését, ezek eredményeképpen többet költhettek a családok.

Az OKSZ főtitkára szerint a következő két-három évben is a kiskereskedelmi forgalom növekedésére lehet számítani. Bár eltérő mértékben, de minden előrejelzés azt mutatja, hogy bővülni fog a piac - mondta, hangsúlyozva, a kereskedelem számára az a fontos, hogy a növekedés folyamatos legyen.

Forrás: Világgazdaság