Manapság szinte bárhol találkozhatunk a Wolt és a Netpincér álláshirdetéseivel, melyek magas keresetet kínálnak, azonban ennek ára is van: a futárok egyéni vállalkozói formában dolgoznak, a cégek pedig úgy vannak jelen az országban, hogy valójában nincsenek is itt – írja a liner.hu.

G7 összesítése alapján a Wolt több mint 4000, míg a Netpincér 4200-nál is több futárral dolgozik Magyarországon, mely azt jelenti, hogy a két vállalat önállóan is a 25. helyet foglalná el a legnagyobb foglalkoztatók körében. A Netpincér szerint van olyan kollégájuk, aki havi 800 ezer forint feletti összeget visz haza.

Netpincér kollégái átlagosan 2200 forintos bruttó órabért kapnak, mely havi szinten 300 ezer forint nettót jelent, plusz erre még jön a borravaló. A pénzügyi beszámolóik alapján a két vezető vállalat összesen 6,2 milliárd forintot utalhatott át a futároknak 2020-ban, de fontos megjegyezni, hogy a futároknak saját maguk után kell adókat fizetni, és más költségeik is felmerülnek.

A bevételek tekintetében a két vállalat pénzügyi beszámolója egészen meglepő: a Woltnak hivatalosan egy forint bevétele sincs Magyarországon, miután az anyavállalat Finnországba van bejegyezve. A magyar cég tulajdonképpen csak a futárokat és a reklámokat fizeti, a költségeket pedig egy az egyben továbbszámlázza az anyacég felé, így Magyarországon ebből profit egyáltalán nem keletkezik – mondjuk így adózniuk sem kell az állam felé.

Forrás: liner.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!