Ha a Szent János Kórház traumatológiája is teljesen leáll, akkor Budapesten és környékén az ötödik súlyos sérültet már tovább kell szállítani – ezt Kunetz Zsombor mondta az ATV Híradónak. Az egészségügyi szakértő úgy tudja, a Merényi kórház traumatológiáján teljes a leállás, a János kórházban viszont tegnap például csak a gyermek baleseti sebészet működött, az is korlátozottan. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az új szabályozás is gondot okoz ezen a területen, mivel az alapbérek emelése mellett az ügyeleti díjakat korlátozták. Az Országos Kórházi Főigazgatóság megkeresésünkre azt közölte: ezek az információk tévesek.

„Tisztelt kollégák! A Merényi, valamint a János kórház traumatológiai ellátásának leállása miatt az Intézet baleseti ambulanciájára extrém terhelés hárul” – így kezdődik az a levél, amelyet Kunetz Zsombor osztott meg Facebook-oldalán, és amelyben a Baleseti Intézet orvos-igazgató helyettese arról tájékoztatja a dolgozókat, hogy megnőtt a műtétre váró akut esetek száma, ezért a tervezhető műtéteket leállítják.

Kunetz Zsombor információi szerint a Merényi kórház traumatológiáján szinte teljes a leállás, ott ugyanis éppen felújítás folyik. A János kórházban tegnap csak a gyermek baleseti sebészet működött korlátozottan.

A szakértő híradónknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy ha leáll a János kórház is, akkor” Budapesten és Budapest környékén az ötödik politraumatizált, vagy súlyos, életveszélyes sérültet tovább kell szállítani, ami nagyon komoly egészségkárosodást, akár a beteg életét is követelheti.”

A szakértő szerint az okok között van a szakemberhiány, illetve az, hogy a meglévő dolgozókat is rosszul szervezik – ráadásul nyár van, amikor sokan szabadságra mennek.

Hasonlóan látja a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, aki szerint az új szabályozás is gondot okoz ezen a területen. Mint azt Soós Adrianna híradónknak elmagyarázta: az alapbérek emelése mellett az orvosok ügyeleti díjait korlátozták, az ügyelet viszont általában már rendes munkaidőn felül, szabadidőben végzett munka, és azt csak akkor vállalják el az emberek, ha ezt megfelelően ösztönzik. A jelenlegi szabályok szerint azonban ezt nem nagyon lehet megtenni – tette hozzá.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság híradónkkal azt közölte: ezek az információk tévesek, a Dél-pesti Centrumkórház Merényi Gusztáv telephelye a traumatológiai osztályát – előre tervezett felújítási munkálatok miatt – ideiglenesen máshol, a Szent István telephelyen működteti. A János Kórház traumatológiája – bár itt is felújítás zajlik – nem állt le, továbbra is fogadja a betegeket, a traumatológiai ellátás biztosított.

Augusztus elején orvoshiány miatt néhány napra leállt az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya. Júliusban a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban egy időre megszűnt a baleseti ellátás, miután hét traumatológus felmondott az alacsony ügyeleti díjak miatt.

Szeptember 11-e és 13-a között pedig a Honvédkórházban szünetel majd a sürgősségi betegellátás, a dolgozók ugyanis a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosításával kapcsolatos feladatokat látják el.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!