Mindenképpen lesz sztrájk az egészségügyben, az egész társadalmat akarjuk felrázni bénultságából – mondta az Origónak Sándor Mária. A fekete ruhás ápolónő és csapata összefogott a Pedagógusok Demokratikus Szakszakszervezetével, és mozgósítaná a védőnőket, háziorvosokat is.

Sztrájk mindenképpen lesz erre készülhetnek – mondja keményen Sándor Mária.

A sokak számára ikonikussá vált, fekete ruhás ápolónő a sajtótájékoztató elején nagyon izgult, de ahogy az kollégái helyzetéről kérdezték, elfelejtette lámpalázát.

„Az egészségügy mára összeomlott, 23 ezer ápolónő, rengeteg orvos hagyta el az országot, mert hivatásukból nem tudtak megélni, pedig szívük szerint itthon maradtak volna" – emlékeztetett.

Ha kell, bekeményítenek

Sándor Mária és társai szerint már csak radikális módszerekkel lehet felhívni a figyelmet a helyzet kilátástalanságára – ha a közvélemény csak hídfoglalására reagál, akkor az ápolónők hidat foglalnak, végső esetben pedig sztrájkba léphetnek.

Orvosok is segítenek

A fekete ruhások civil szervezete ezért egészségügyi sztrájkot ígér. Úgy tudjuk, a a tervezéshez  64, korábban felmondását beadó orvostól és praktizáló orvosoktól is segítséget kapnak.

A sztrájk katalizátor lehet más érdekvédelmi csoportok számára is.

A fekete ruhások szerdán jelentették be, hogy szövetségre lépnek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével és az Autonóm Területi Szakszervezettel – mindkét csoport több ezer dolgozó érdekeit képviseli.

Sokan csatlakozhatnak

Ha az általuk képviselt pedagógusok, védőnők és háziorvosok is részt vennének egy közös sztrájkban, akkor az országos méretűvé válna – Mendrey László, a PDSZ elnöke azonban egyelőre nem árult el konkrétumokat a fekete ruhás ápolókkal közösen tervezett fellépésről.

Vége a megosztottságnak?

Mendrey a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, le kell számolni az „oszd meg és uralkodj" politikájával: attól, hogy egyes ágazatok olykor mentőövet kapnak, a szociális és egészségügyi szféra még egyformán válságos helyzetben van. 

Nem tudnék egyetlen elégedett pedagógust mutatni, „sem tanárt, sem iskolaigazgatót" – mondta Mendrey László, aki szerint a PDSZ a tanári béremelésen túl a minőségi oktatásért is küzd, azért, hogy ne csökkenthessék tudatosan és csalárd módon az érettségiig eljutók számát.

Ha az oktatásügyet és az egészségügyet veszni hagyják, azzal maga az emberi erőforrás korhad el, figyelmeztettek a sajtótájékoztató résztvevői.  Mendrey László és Sándor Mária, illetve az Autonóm Területi Szakszervezetet képviselő Varga Andrea egyetértettek abban is, hogy a két terület az Emberi Erőforrások Minisztériuma mostohagyermekének számít - ők sajnos nem teljesítenek jobban, ahogy a szintén Balog Zoltán tárcájához tartozó sportágazat.

Forrás: Origo