A Délpesti Centrumkórházban és a János Kórházban leállt a traumatológiai ellátás, a Baleseti Intézetre extrém terhelés hárul – írja a HVG.

„Pontosan ezt nevezik összeomlásnak” – ezzel a megjegyzéssel osztotta meg Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a Facebookon azt a levelet, amelyben a Baleseti Intézet vezetése a halasztható, elektív műtétek leállításáról tájékoztatja a kollégákat. A műtétek leállítására a levél szerint azért van szükség, mert a Merényi (vagyis a Délpesti Centrumkórház) és a János Kórház traumatológiai ellátásának leállása miatt az Intézet baleseti ambulanciájára extrém terhelés hárul.

A leállásról érdeklődtünk a Péterfy Kórháznál, amihez az intézet tartozik, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

„Tetszik, nem tetszik, abban az esetben, amikor az akut ellátás rászakad egy-két intézményre, akkor a tervezett műtétek elmaradnak, a várólisták nem csökkennek, de még csak nem is stagnálnak, hanem a végtelenbe növekednek. A szabadságokra a széthajszolt egészségügyi dolgozóknak is szükségük van mindannyiunk érdekében” – kommentálja a levelet Kunetz.

z elemző szerint azonban a helyzetet nem csak egyedi tényezők okozzák, „az az állapot csak romlani fog mindaddig, amíg engedjük, hogy az egészségügy irányításának a közelében ennyire alkalmatlan, kutyaütő banda legyen”.

A sürgősségi ellátással nem ez az első probléma mostanában, az Uzsikiban erőforráshiány miatt négy napra leállították a sürgősségi ellátást.

Szeptember 11-től szeptember 13-ig pedig a Honvédkórházból irányítják át más intézményekbe a sürgősségi eseteket, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Honvédkórház Róbert Károly krt-i telephelyét jelölte ki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosítására.

 

Forrás: HVG