A “modellváltó” felsőoktatási intézmények is csak akkor kapnának állami pénzt, támogatást, ha bevezetik a testnevelésórákat – mondta a miniszterelnök, aki ezzel egy régi ötletet dobott be újra – írja a HVG.

A közoktatásban már 9 éve bevezetett mindennapos, kötelező testnevelésnek a felsőoktatási rendszerbe való kötelező bevezetését is felvetette Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában, melyben a most zárult olimpiáról és a jövőbeni magyar olimpiarendezési esélyekről is beszélt. Az amatőr sport témájára kitérve Orbán megjegyezte:

Miután teljesen megújítottuk az egyetemi rendszert, a felsőoktatásnak adandó támogatás egyik feltétele lesz, hogy az egyetemeken is legyen testnevelés.

A kormányfő hozzátette: “Extra pénzt adunk akkor, ha csapatokat indítanak bizonyos klasszikus sportágakban az egyetemi bajnokságban, kosárlabdában, röplabdában, evezésben, öttusában. Így tehát az egyetemeket visszahozzuk az amatőr és a versenysport világába is.”

A közoktatás rendszerében – az általános iskolákban, a szakközépiskolákban, a gimnáziumokban és a szakgimnáziumokban – jelenleg kötelező a mindennapos testnevelés, heti öt órában. Ezt a 2012. szeptemberében kezdődő tanévtől vezették be, bár kezdetben sok kritika érte a nem megfelelő infrastruktúrát, melyen később különféle beruházási programokkal igyekezett javítani a kormányzat.

Az általános és közoktatásban bevezetett kötelező testnevelés lefelé és fölfelé, vagyis a fiatalabb és az idősebb generációk számára való kiterjesztése az elmúlt években többször is felmerült. Három éve, 2018-ban például a V4 országok egészségügyi minisztereinek budapesti konferenciáján Balog Zoltán miniszter beszélt arról, hogy az óvodákban is bevezetnék a mindennapos testnevelést.

Ami a felsőoktatást illeti, ott már 2013-ban felvetődött az ötlet az akkor még az általános és középiskolákban éppen csak elindult rendszer mintájára. Kósa Lajos Fidesz-alelnök is arról beszélt 2013 januárjában a felsőoktatási sport szakmai és fejlesztési programját 2020-ig átfogó Hajós Alfréd Terv ismertetésekor, hogy a mindennapos testnevelést idővel a felsőoktatásban résztvevőkre is kiterjesztik.

Az viszont újdonság, amit a Nemzeti Sportnak most Orbán Viktor mondott, hogy a “modellváltással” az államtól független, de állami vagyonnal bőven kistafírozott alapítványok fenntartásában került szinte teljes hazai felsőoktatási szféra esetében a kötelező testnevelés bevezetését a jelek szerint némi nyomásgyakorlással érnék el: csak akkor kapnának az intézmények pénzt, ha lesz náluk testnevelés.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!