Összesen 10 milliárd ötven millió forint többletforrást biztosít a kormány a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjának támogatására – derült ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből. A több mint tízmilliárdos összegről – a miniszterelnök általános helyettese bevonásával – a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia, augusztus végéig.

A kormányhatározat szerint a pénz forrása a 2021-es költségvetésben szereplő Gazdaság-újraindítási Alap.

Ugyanerre épít egy másik határozat is, amelyben a kabinet 3 448 973 625 forint többletforrást biztosít „a gazdaság újraindítása érdekében szükséges egyes egyházi beruházások” támogatására, ugyancsak ebben a hónapban.

A beruházásokat fel is sorolták: eszerint majdnem 1,6 milliárdot kap kiegészítő támogatásként a Ráday Felsőoktatási Diákotthon és a Dunamelléki Református egyházkerület a Székház és Konferencia Központjuk újjáépítéséhez. A Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumfejlesztésének folytatására 712,5 millió forintot ítéltek meg. A Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda fejlesztésének második ütemére 1 milliárd forintot ad a kormány, illetve a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Ó-kollégiumának felújítására és bővítésére 234 milliót.

Miközben a katolikus és a református intézmények sorra kapják a támogatásokat, a túlélésért küzd az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, mivel gyakorlatilag minden kiegészítő támogatást elvesznek az iskoláiktól. A helyzet annyira súlyos, hogy a napokban a NAV le akart foglalni minden értékesíthető dolgot a szegedi intézményükben, de csak táblákat és padokat találtak.

Mint megírtuk, Maruzsa Zoltán államtitkár június elején azt a tájékoztatást adta, hogy a következő tanévre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem köt köznevelési szerződést a testvérközösséggel. Iványiék közleménye szerint a minisztérium (a korábbi csökkentés után) újabb 95 millió forintot vesz el iskoláiktól. Ezzel veszélyezteti azok fennmaradását, csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását.

Forrás: hang.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!