Nagyon súlyos beavatkozás lenne a kormány részéről, ha kötelezővé tenné a védőoltásokat – véli Takács Ádám, a TASZ jogásza. Az egészségügyi dolgozók kötelező oltása azonban indokolt azért, mert így kisebb kockázatot jelentenek magukra és betegeikre egyaránt.

Ezen a héten azt a kérdést tesszük fel vendégeinknek, hogy "milyen korlátozó intézkedések vonatkozzanak az oltatlanokra, ha egyáltalán, és mi az, amit még jogszerűen meg lehet tenni?"

"A védettségi igazolvánnyal járó lehetőségekre nem mint többletjogokra tekintünk, hanem a korábbi jogkorlátozások megszüntetéseként fogjuk fel – mondta a Reggeli gyorsban Takács Ádám, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogásza.

Az oltatlanok eddig is hozzáférhettek bizonyos alapszolgáltatások, mint az egészségügy, a tömegközlekedés, vagy az oktatás. Ezekhez véleménye szerint oltástól függetlenül továbbra is hozzá kell férnie mindenkinek.

Megjegyezte, a védőoltások kötelezővé tétele nagyon súlyos beavatkozás lenne a kormány részéről az emberek önrendelkezési jogába, ezért mindenképp célszerűbb enyhébb intézkedéseket bevezetni, a nyájimmunitás elérése érdekében. Ezt a kormnány "bíztatással", megfelelő, hiteles tájékoztatással tudja megtenni. Ehhez kapcsolódik a védettségi igazolvány, amely bizonyos előnyöket ad a beoltottaknak.

Hangsúlyozta, semmilyen kizárásról nincs szó azokkal szemben akiket nem oltottak be, bizonyos korlátozásokról van szó.

Az egészségügyi dolgozók esetében nagyon fontos, hogy munkavégzésük ne jelentsen egészségügyi kockázatot sem rájuk, sem betegeikre nézve. Így indokolt az oltás kötelezővé tétele számukra.

A kötelező PCR-teszt bemutatása önköltségen problémás. Az alapvető jogok biztosa szerint is aggályos volt az a rendelkezés, amely szerint elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások esetén a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek önköltségesen kell PCR-tesztet csináltatniuk. Ez Takács szerint olyan korlátozása lett volna az önrendelkezési jognak, amely nem elfogadható.

Forrás: Klubrádió