A járvány nyomán életbe lépett korlátozások miatt sok országban a képernyők előtt, online tanultak, kapcsolódtak ki a diákok. Brit kutatók szerint meg is lett az eredménye, nem épp pozitív értelemben – írja a HVG.

Egy új, brit szakértők által készített kutatás azt sugallja, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, illetve a megnövekedett képernyő előtti idő kihatással volt a hongkongi gyerekek egészségére: nem kevesen közülük rövidlátók lettek.

A pandémia első évében számos iskola digitális oktatásra váltott. A tanulók számítógép, táblagép segítségével kapcsolódtak be az órákra. Sokan pedig a készülékek előtt töltötték az idejüket akkor is, amikor végeztek az iskolai teendőkkel. A kijárási korlátozás, illetve tilalom ugyanis sok helyen megnehezítette, hogy a gyerekek a szabadban legyenek.

British Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban bemutatott tanulmány szerint – melynek lényegi részét az IFL Science idézte – ez a jelenség nem volt túl kifizetődő, legalábbis ami a látást illeti. A kutatók vizsgálatukhoz 709 hongkongi gyermeket vontak be. A páciensek látását két ütemben ellenőrizték, előbb 2020, majd egy évvel később, 2021 augusztusában.

A kutatásban résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük arra vonatkozóan, hogy az utóbbi időszakban mennyi időt voltak a szabadban, és mennyit bent, például a számítógép előtt.

A vizsgálat alapján a megkérdezett gyerekek mintegy 19,5 százalékánál alakult ki rövidlátás, mindössze pár hónap alatt. Korcsoport alapján ez az arány 28, 27 és 28 százalék volt a hat, hét és nyolcéveseknél, ami azért is ijesztő, mert a járvány előtt esetükben 17, 16 és 15 százalékos arányokról voltak feljegyzések egy egyéves periódusra vonatkozóan.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a kisebbek a korlátozások alatt, a járvány első évében naponta átlagosan 24 percet töltöttek a szabadban, a korábbi 1 óra és 15 perc helyett. Ezzel egyidejűleg a képernyő előtti idő a napi 2,5 óráról átlagosan 7 órára növekedett. A kutatók ugyanitt megjegyezték, hogy az aggasztó eredmények ellenére nincs olyan bizonyíték, ami ok-okozati összefüggést jelezne a bezártság és a rövidlátás között.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!