Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a munkanélküliséget megérezzük a pénztárcánkon, de az már nem annyira egyértelmű, hogy mi magunk is megváltozhatunk egy hosszabb ideig elnyúló álláskeresés következményeként.

Az AOL Jobs cikke alapján egy tanulmány során kiderült, hogy a hosszú távú munkanélküliség negatív hatással van a személyiségre.

A kutatás során vizsgált személyek jelleme a hosszú, évekig elnyúló munkanélküliség eredményeként egyre kellemetlenebb lett, kevésbé voltak koncentráltak és motiváltak, valamint kevésbé voltak hajlandóak új dolgokat kipróbálni, mint korábban.

Érdekesség, hogy azoknál a válaszadó férfiaknál, akik több évig voltak munkanélküliek, az első két évben kedvesebbek lettek, mint a dolgozó társaik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy valószínűleg a férfiak kezdetben jobban elfogadják a munkanélküliséget, hogy megnyugtassák a körülöttük élőket és hamarabb megtalálják az új munkahelyüket.

A fentiek mellett még az is kiderült a felmérésből, hogy a nők a munkanélküliség kezdeti és végstádiumában a legmotiváltabbak. A kutatók elmélete szerint a nők egy sikertelen álláskeresést követően a figyelmüket a családra és a háztartásra fordítják.

Míg általában nyitottság figyelhető meg az új élmények iránt, addig a munkanélküli férfiaknál minél több ideig állástalanok, annál jobban csökken a nyitottság. Ellenben a nőknél egy éles csökkenés látható kettő és három éves munkanélküliség után, ami ugyan visszaugrik a negyedik évben.

A kutatás vezetője, Christopher J. Boyce szerint ezeket a személyiségváltozásokat a munkanélküliség súlya okozza a pszichében. Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy vékony tárcával nem könnyű utazgatni, vagy új éttermeket kipróbálni, stb.

A kutatás eredményeként azonban arra is fény derült, hogy a személyiségünkben ezek a változások visszafordulnak, amint találunk munkahelyet és elkezdünk újra dolgozni.

Forrás: Cvonline.hu