Miközben a nyugdíjak reálértékét biztosítja a kormány a kiegészítő emeléssel, a legalacsonyabb bérből élők különösen nehéz helyzetbe kerültek idén - olvasható az mfor.hu oldalán.

Már az év eleje is nehezen indult a legkisebb bérből élők számára, hiszen a kormány, a munkaadói és munkavállalói szervezetek nem tudtak egységes álláspontra jutni az idei minimálbér-emelést illetően. Hagyományosan ez a kérdés év végén dől el, ha nem sikerül, akkor pedig a kormány határozza meg a következő évi minimálbér összegét. Tavaly év végén azonban a kormány gyakorlatilag kivonta magát ebből a kérdésből és látva a szakszervezetek között kialakult problémát, nem oldotta fel azokat egy döntéssel. 

Végül csak január végén sikerült megállapodni a minimálbér összegét illetően, a döntés azonban nem volt visszamenőleges hatályú, csak februártól lépett életbe. Az emelés mértéke 4 százalék volt ugyan, de éves viszonylatban csak 3,6 százalékos keresetnövekedést tapasztalhatnak az érintettek. 

Ezzel szemben a legfrissebb inflációs adat rávilágít arra, mennyire nehéz helyzetbe sodródtak a minimálbéresek idén. A Központi Statisztikai Hivatal szerint júliusban 4,6 százalékkal emelkedtek az árak éves viszonylatban. Az év eddig eltelt részét nézve pedig 4,2 százaléknál jár az inflációs ráta. 

Vagyis a minimálbérek reálértéke 0,57 százalékkal csökkent. Tehát kevesebb termékre, szolgáltatásra futja most, mint egy évvel ezelőtt az alacsonyabb fizetésből. 

 

A probléma azonban nemcsak azokat érinti, akik a legkisebb fizetésből élnek, hanem azokat is, akik a minimálbér mindenkori összegéhez kötött szociális juttatásban részesülnek. Ők a táppénzesek, az álláskeresési járadékosok és a gyed-ben részesülők, ám nem mindenki jár egyformán rosszul. 

A minimálbérhez kötött gyed esetében visszamenőleg januárra is érvenyesítette a kormány az emelés hatását, ebből kifolyólag az érintetteknél kisebb mértékű a juttatás reálszintű csökkenése. Éves viszonylatban ugyanis megvan a 4 százalékos növekedés, ezzel szemben áll a 4,2 százalékos inflációs. Az értékvesztés tehát csak 0,19 százalék. 

A táppénzesek és az álláskeresési járadékban részesülők azonban éves viszonylatban a minimálbéresekhez hasonló helyzetben vannak. Juttatásuk 0,57 százalékkal ér kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. 

Forrás: mfor.hu