Idén októberben számoltunk be arról, hogy a Markhot Ferenc Kórház Radiológiai Osztályáról öt szakorvos távozott arra hivatkozva, hogy nagyon rossz a hangulat, s nem megfelelőek a munkakörülmények - olvasható a heol.hu-n.

Ennek kapcsán a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökeként dr. Pócs Alfréd tiltakozó levelet juttatott el a heol.hu szerkesztőségébe, amelyet 44 orvos látott el kézjegyével. Ebben dr. Fazekas Péter (korábbi osztályvezető) Salgótarjánból való visszahívását szerették volna elérni, választ azonban nem kaptak a kórház vezetésétől. Pócs doktor akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a fiatal szakorvosok távozásával ellehetetlenül a radiológiai osztályon a munka: felére csökkenhet az egy nap alatt elkészülő CT- és MR-leletek száma, az érfestés, értágítás esetében ez harmadolódni fog. Kifejtette azt is, hogy pótolhatatlan szakemberek távoztak a kórházból.

A kórház megbízott főigazgatója, dr. Tóth Ildikó a történtek után úgy látta, hogy nincs ok pánikra, van elég orvos, hiszen 13-an maradtak a radiológián. Hatan közülük nyugdíjasként látják el szakorvosi feladataikat, négy rezidens is dolgozik. Véleménye szerint elsősorban a pénz játszott szerepet az orvosok távozásában. A környékbeli kórházak esetenként dupla fizetésért csábították el a doktorokat. A távozó orvosoknak két-három hónap türelemmel kellett volna még rendelkezni, hiszen azóta Egerbe is érkeztek-érkeznek az új, modern eszközök. A megbízott főigazgató szerint Fazekas doktor ultimátumot nyújtott be, a radiológiai osztály vezetőjének felmentését akarta. Ezt Tóth Ildikó nem látta indokoltnak, ez is szerepet játszott abban, hogy kenyértörésre került a sor.

A legújabb fejleményként most az öt távozó szakorvos nyílt levélben indokolta meg távozásának okát. Az alábbiakban ebből idézzük a fontosabb részeket. A levél teljes terjedelmében itt , s az erre adott válasz itt olvasható: „Tisztelt Heves Megyeiek! Tisztelt Tóth Ildikó Főigazgató Asszony! Mi, a Markhot Ferenc Kórház Radiológiai Osztályáról távozó radiológus szakorvosok a közelmúlt kedélyborzoló eseményei tisztázásának szándékával szólalunk most meg nyilvánosan.

Vállaljuk ezt úgy, hogy bizonyára megpróbálják majd ránk égetni a vádaskodók bélyegét. Azonban mi azt valljuk, hogy hallgatásunk néma cinkosságot jelentene a vezetők olyan tetteivel, amelyek fájó döntésünkhöz vezettek. Azt gondoltuk, hogy a botrányos eseményeket követően lesz valaki, aki megpróbál egyenes válaszokat adni a kérdésekre, hiszen a kórház vezetése (és az országgyűlési képviselő) azóta már többször is megszólalt a nyilvánosság előtt. Tévedtünk."

„Távozásunk oka a vezetésben megrendült bizalom, valamint a kórházban kialakult fojtogató légkör volt. Elutasítjuk az igazgatóság hozzáállását, ahogyan a szakmai szempontokat lesöpörve, a munkafolyamatok érdemi ismerete nélkül, felülről, utasítva, excel-táblázatokból irányítja osztályunkat és az egész kórházat. A betegek érdekeit sértő, elhibázott döntésnek tartjuk a korábbi 4 szeletes CT-készülék javíthatatlan meghibásodása utáni pótlását egy teljesen korszerűtlen 1 szeletes CT-készülék beszerzésével. Ez hosszú időre jelentősen visszavetette és konzerválta a diagnosztikus lehetőségek színvonalát. Szakmai visszalépésnek tartjuk továbbá a délutáni mozgásszervi, valamint a bevezetésre került idegultrahangos szakrendelés leépítését is.
Elkeserítőnek tartjuk, hogy az egri radiológiai osztály az utolsó és egyetlen a megyei kórházak között, melynek röntgen részlegei nincsenek digitalizálva. Szakmai aggályaink többszöri ismertetése kapcsán sem az osztályvezető, sem az igazgatóság részéről nem kaptunk támogatást, sokszor még érdemi visszajelzést sem.

A fenti és további események hatására 3 fő radiológus szakorvos a felmondás mellett döntött. Fazekas Péter főorvos volt az egyetlen, aki szívén viselte az egri radiológiai betegellátás sorsát és maradásra igyekezett bírni minket. Fáradozása miatt mind a három szakorvos úgy döntött, hogy a szakmaiatlan vezetés és körülmények ellenére hajlandó az osztályon eseti műszakot, ügyeletet is vállalni. Fazekas Péter az igazgatóság felé az osztály áldatlan állapotaira vonatkozó közös aggályainkat tolmácsolta. Ezt követően őt méltatlan körülmények között menesztette az igazgatóság. Ezek hatására két újabb radiológus szakorvos döntött a távozás mellett.

Az igazgatóság valótlant állított azzal is, hogy a radiológiai osztályon nincs szakemberhiány! A kórház – a honlapja szerint – azonnali kezdéssel keres radiológus szakorvost. Az osztályon távozásunkat követően mindössze 9 egri szakorvos maradt. Mi továbbra is egriek maradunk, és egri orvosoknak tartjuk magunkat. Az egri és a Heves megyei emberek egészségéért orvosi eskünknek eleget téve továbbra is felelősséget szeretnénk vállalni.

Tisztelettel és üdvözlettel, Dr. Bora László, Dr. Demeter Zoltán, Dr. Doktor Dénes, Dr. Fazekas Péter, Dr. Hoffmann Anita, Dr. Jakab Lajos."

***

A Markhot Ferenc Kórház megbízott főigazgatója, dr. Tóth Ildikó az alábbiakban válaszolt a távozó orvosok levelére:
„Az eltávozott radiológusok személyeskedő, orvosokhoz méltatlan stílusú levelét kommentálni nem kívánom és sajnálom, hogy az elkeseredettség erre a lépésre ragadtatta őket. Az elavult géppark miatt hagyták el a kórházat indoklásuk szerint, holott tudták, a modern gépek beszerzése folyamatban van, illetve mára már meg is történt. A Radiológiai osztályon nincs szakemberhiány, eddig is volt példa távleletezés igénybevételére, melyet komoly szakmai referenciával rendelkező céggel biztosít az intézmény, ebben a cégben speciális képzettséggel rendelkező radiológusok végzik a munkát. Az új készülékek érkezésével viszont szükség lesz az új tevékenységekhez speciális tudású szakemberek közreműködésére. A mammográfiás tevékenységet kiemelkedő tudású csapat látja el már évek óta.

A tények a következők: 2014 nyarán kormánydöntés tette lehetővé, hogy a nagy értékű műszereket meg tudja venni a kórház. Erre azért volt szükség, mert már akkor is jól látható volt, hogy a radiológiai osztály gépparkja kritikus állapotba került, melyet jól jellemez, hogy egymás után váltak használhatatlanná a gépek, melyek között a CT, DSA, röntgen készülék is megtalálható, de az MR is napi javítást igényelt. Ez az állapot azonban nem a jelenlegi főigazgató megérkezését követően alakult ki, hosszú évek fejlesztési hiányának volt köszönhető.

A 2015 januárjában elromlott CT berendezést, áthidaló megoldásként egy használt eszközzel pótolta az intézmény, miután az új beszerzése már folyamatban volt. 2015. decemberében megérkeztek a kórházba a nagy értékű gépek, többek között a korszerű, szívkoszorúér vizsgálatára is alkalmas 128 szeletes CT, az MR készülék, DSA, (érfestő berendezés) a digitális mammográfiás készülék, négy db UH készülék, hat darab digitális röntgen, folyik a beüzemelésük, várhatóan január végén már a betegek
szolgálatában állnak. Megvásárolta a kórház az úgynevezett PACS ( képarchiváló ) rendszert is a digitális berendezések működtetéséhez, az ehhez szükséges pénzt a kormány biztosította. Megkapta szintén a kormánytól azt a 700 millió forintot is a kórház, mely lehetővé teszi a 7,3 milliárdos nagyberuházás befejezését. Mindaz, amit kifogásolnak a radiológusok, nemsokára a múlt rossz emlékévé válik."

Januártól megújult a műszerpark

Dr. Tóth Ildikó hangsúlyozta: a kórház decemberben megkapta a kormánytól azt a 700 millió forintot is, ami lehetővé teszi a 7,3 milliárdos nagyberuházás befejezését. 2016. januárjától teljesen megújult műszerparkkal áll a betegek szolgálatában a kórház, a radiológiai osztály az új Technológiai Tömbben, korszerű körülmények között, új gépekkel fogadja a betegeket, megszűnik a több telephelyes elhelyezés, a hagyományos, filmes alapú analóg technika, új alapokra helyeződik a radiológiai diagnosztika.

A megyei kórház sorsa közügy

Az orvosok álláspontja szerint a megyei kórház sorsa közügy, ezért – túlmutatva saját sorsukon – mindenkinek joga van tudni az elhallgatott részleteket. Úgy vélik, az elmúlt hetekben kiadott főigazgatói nyilatkozatokban a személyes felelősség elkendőzésének szándékával több valótlan állítás jelent meg. Felháborítónak tartják azon nyilatkozatokat, amelyek Fazekas Péter főorvos „magatartását" és a radiológiai osztály „szakmai munkáját" érintették! Többször elhangzott az a valótlan állítás is, ami szerint a korszerűtlenné vált infrastruktúra vagy a magasabb fizetés miatt döntöttek a váltás mellett.

Forrás: heol.hu