A háziorvosoktól azt követeli a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy egyenként keressék fel a még nem beoltott, 60 év feletti pácienseiket, és győzzék meg őket az oltás fontosságáról. Ehhez listákat is kapnak a praxisukba tartozó, nem beoltott páciensekről, írja a Telex. Egy, a lap birtokába került körlevél szerint a kormányhivatal tételes elszámolást is vár a háziorvosoktól, akiknek péntekenként déli 12 óráig jelentést kell írniuk arról, hogy hány 60 év feletti embert kerestek fel, hányat győztek meg és oltottak be.

Aki pedig nem vállalja az oltást, azzal elvileg egy nyilatkozatot kellene aláíratniuk. Ez is számos kérdést fel a háziorvosok körében: miért is kellene aláíratni bárkivel egy nyilatkozatot arról, hogy lemond egy amúgy önkéntes oltásról?

- írja a lap.

A lapnak az egyik háziorvos kifakadt, és azt mondta,

az nem elég, hogy már kormányhivatallá is alakultunk, mert az emberek nálunk akarják kinyomtatni az uniós védettségi igazolásokat is, holott ezt megtehetnék a hivatalokban vagy egy ügyfélkapus jelszóval saját maguk is.

Hol van eközben az orvosnak ideje arra, hogy egyenként elkezdje győzködni a betegeit az oltásról?"

A kormányhivatal azt is elvárja, hogy az idős embereket akár az otthonukban oltsák be, de ez már tavasszal sem volt jó ötlet, hiszen az oltóanyagok szállítása bonyolult, továbbá nem lehet tudni, milyen súlyos oltási reakció lép fel. „Ha házról házra járok, akkor csak Sinopharmot vihetek magammal a hűtőtáskában, mert az külön ampullákban van, csakhogy Sinopharmot nem akar magának senki sem” – mondta a háziorvos.

 

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!