Belső ellentétek miatt csaknem a tantestület fele felmondott a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport- és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában – értesült több forrásból is a Cívishír.

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus elmondta: a 37 fős tanári gárdából összesen tizennyolcan kérték a munkaviszonyuk megszüntetését, volt, aki „hagyományos felmondással, mások közös megegyezéssel távoztak az iskolából. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: döntésüknek nincs köze ahhoz, hogy az intézmény egy évvel ezelőtt a református egyház fenntartásába került – az iskola megváltozott hitvallásával nem volt problémájuk. Hozzátette: távozásuk okaként valamennyien az újonnan kinevezett igazgató, Kelemen Gabriella személyét nevezték meg. A konfliktus részleteiről viszont személyiségi jogokra és titoktartási kötelezettségre hivatkozva részleteket nem kívánt elárulni.

Arra a kérdésre, hogy új munkahelyükön milyen értékeket tartanak majd fontosnak, elmondta, hogy a jövő nemzedékeinek csak úgy „adhatnak szárnyakat”, ha olyan helyen tudnak dolgozni, ahol az őszinteség, a tiszta szívből jövő szeretet, a kölcsönös tisztelet, a szabad véleménynyilvánítás, a konstruktív vita és együttműködés, az őszinte közösségformáló szándék, a megbecsülés és az elismerés légköre a meghatározó.

Természetesen kíváncsiak voltunk az iskola vezetőjének véleményére is. Telefonon értük utol az intézmény igazgatóját, Kelemen Gabriellát, aki a távozók konkrét számát firtató kérdésünkre nem válaszolt, annyit azonban elmondott, hogy az iskolát többen közös megegyezéssel hagyták el, de valamennyi pedagógus helyére már fel is vettek új kollégákat. – Ez egy teljesen természetes folyamat. Akik nem tudnak az egyházi identitással azonosulni, azok esetében támogattuk, hogy az egyéni életkarrierjüket máshol folytassák – fogalmazott az igazgató, hozzáfűzve, hogy jelenleg éppen zajlik a következő tanév előkészítése, augusztus 30. körül azonban szívesen válaszol a további kérdéseinkre is.

Közben a közösségi médiában az iskolából távozó egyik pedagógus megosztott egy bejegyzést, amelyben immár kész tényként olvasható, hogy

18 kolléga búcsúzik önként, saját elhatározásából

az intézménytől. Köztük van az iskola mind a négy matematikatanára, a nyolc angolt tanítók közül hatan, de fejlesztőpedagógusok, biológia, kémia, fizika és informatika szakos tanárok is máshol folytatják a pályafutásukat. A Facebook-bejegyzésben, amelynek közzétételéhez valamennyi távozó tanár hozzájárult, azt írják: a nevelők többsége 20-35 éve a hajdúszoboszlói Gönczy-iskolában elhivatottan tanított, és egyúttal a Gönczy-refitől, a tanítványoktól és a szülőktől tisztelettel elköszönnek.

A tömeges távozásról szerettük volna megtudni a Tiszántúli Református Egyházkerület véleményét is. Kérdéseinket elküldtük az egyházkerület sajtóosztályára, de választ egyelőre nem kaptunk. Amennyiben az egyház reagál a nem mindennapi helyzetre, frissítjük cikkünket.

 

Forrás: civishir.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!