A koronavírus-járvány ideje alatt több mint 400 millió forint értékben kaptak pluszjuttatásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai – értesült a Magyar Hang. Az országos tiszti főorvos, valamint két helyettesének hatmillió forint jutott, másoknak néhány százezer forint.

Bőkezű jutalmat kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetői a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása – derült ki a Magyar Hang közérdekű adatigénylésére adott válaszból. A szervezet tájékoztatása szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos tavaly március és idén július között 5,99 millió forintos „motivációs elismerést” kapott, míg két helyettesének összesen bruttó 12,1 millió forintot utaltak el.

Az alkalmazottaknak ennél kisebb értékű pluszjuttatást jutott: 408-an az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri 500 ezer forintos összeget kapták meg, míg 264 embernek szintén nagyjából 500 ezer forintos motivációs elismerést osztottak ki. Csaknem 140-en írásbeli elismerést is kaptak, amelyhez valamivel több mint 600 ezer forintos juttatás is járt. Karácsonykor 18 ezer forint értékű ajándékot is osztottak, ezt azonban a 920 fős állományon belül nem mindenki kapta meg, csak 756 dolgozó vehette át.

A juttatások teljes összege nagyjából 440 millió forint.  

Tüntettek a nagyobb elismerésért

Mint azt korábban megírtuk, ugyan a hálapénz elleni harcban segített, hogy jelentősen megemelték az orvosok bérét – 2023-ig három lépcsőben 120 százalékkal nő a fizetésük –, ám ez a többi egészségügyi dolgozó körében jelentős feszültséget okozott.

A szakdolgozókat a március elsején életbe lépő jogi változások mellett (például megszűnt a közalkalmazott státusz, 44 napig „átvezényelhetők” a dolgozók, nincs lehetőség kollektív szerződésre, valamint engedélyköteles lett a másodállás végzése) az irritálja leginkább, hogy a koronavírus-járvány idején óriási teher hárult rájuk, de az orvosokkal ellentétben semmilyen ellentételezést nem kaptak. Korábban az ápolók, az asszisztensek, a röntgenesek, a laborosok az orvosi bér felét keresték, most viszont már csak a harmadát. Egy kezdő szakképzett dolgozó például bruttó 270 ezer forintot kap, ám ez 40 évvel később is csak 80 ezer forinttal lesz több. A fizetés három évenként ugrik 4-5000 forintot, de ennél az infláció is sokkal több, azaz a bértáblában rögzítve van az elértéktelenedés 

A hétvégén emiatt több ezren demonstráltak a Hősök terén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felhívására. A szakdolgozók egyebek mellett a közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását követelték, valamint azt, hogy szeptember 1-től 30 százalékos béremelést kapjanak. Az ágazati érdekvédők szerint arra is szükség lenne, hogy január 1-től az orvosi bértáblához igazítsák a szakdolgozói bértáblát.  

Az eseményre meghívták egyébként Kásler Miklóst, az emberi erőforrásokért felelős minisztert, valamint Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság elnökét is. – Részvételemet nem tartom indokoltnak, figyelemmel a Belügyminisztérium felelősségére – ezt üzente levélben Pintér Sándor. Kásler Miklós is levelet írt csak, melynek felolvasása után zúgni kezdett a „Mondjon le”.

A márciusban a szolgálati jogviszonyt alá nem írókkal és az azóta távozókkal együtt jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból.

Forrás: Magyar Hang

 

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!