A magyar kormány jogi lépésekre készül, és jelezte: Magyarországnak jár a 77 milliárd forint. A norvég külügyminisztérium szerint viszont a pénz végérvényesen elveszett, miután nem tudtak megegyezni a kormánnyal az összeg egy részét elosztó civil szervezetekben. A HVG cikke.

Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát

– tudatta a kormány álláspontját közleményében a Miniszterelnökség, miután a Magyarország számára lehívható 77 milliárd forintnyi, a Norvég Alapból jutó forrás folyósítása nemcsak megakadt, hanem a norvég fél szerint a magyar kormány miatt ellehetetlenült.

A norvég külügyminisztérium korábbi közlése szerint "Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai". A hvg.hu is írt arról, hogy a Norvég Alapok támogatási összege 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. A támogatási programnak Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje lenne, ha a folyósításról szóló tárgyalások nem álltak volna le. Az ok: a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt konfliktusba került a norvégokkal, mert Orbánék azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

A Miniszterelnökség a norvég fél álláspontjára, miszerint ez a pénz már elveszett Magyarország számára, úgy reagált: "a hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt".

A kormány szerint Norvégia ezzel megsérti kötelezettségeit, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el. Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak 

– tudatta a Miniszterelnökség közleménye.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!