Jövőre az infláció mérséklődésével számol Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint lesz idén nyugdíjprémium, a kormány döntött a gazdaság újraindításához szükséges költségvetési keret összegéről is. Varga reagált Matolcsy György jegybankelnök által megfogalmazott kritikákra is. A napi.hu.

 Nem változtat a kormány a költségvetésen, hiába fogalmazott meg éles kritikát, elsősorban a magas tervezett államháztartás miatt a Magyar Nemzeti Bank – mondta az atv.hu-nak adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga az interjúban többek között elmondta:

  • - Átmenetinek érzi az infláció magasabb szintjét. Az idei évre is 3 százalékot terveztek eredetileg, ezt korrigálták a tavaszi módosítás során 3,6-ra. Hogy jövőre az infláció mértéke mennyi lesz, ezt még nehéz pontosan megbecsülni. Hogyha a jegybank használja a nála meglévő eszközöket, akkor az infláció újra visszamehet a 3 százalékos tartomány irányába 2022-ben.
  • Hiba lenne visszafogni a hiányt, mivel megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna. Az újraindításnak vannak költségei, amelyeket egy támogató fiskális politikának vállalnia kell.
  • A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022.
  • ”Én lennék a legboldogabbak, ha 3 százalék alatti, vagy akár nulla százalék közeli hiány lenne már ’22-ben. De ezt a gazdaság mostani állapotában felelőtlenség lenne meglépni. Ugyanazzal a hatással járna, mint amivel járt 2008 után, amikor az idő előtti gyors visszazárás miatt 2011-re a gazdaságok teljesítménye jelentősen visszaesett.”
  • Magyarország nincs légmentesen lezárva, a vírus újabb hulláma néhány országban már megjelent. Több terv, több forgatókönyv is van. Ha lesznek is korlátozó intézkedések, azok nem lesznek olyan kiterjedtek és olyan mélységűek, mint a korábbi vírushullámoknál.
  • Jelenleg csak azt a 2500 milliárdos forrást kívánja kormány igénybe venni, amit vissza nem térítendő támogatásként biztosít az Európai Unió, ezért arányosítani kellett a 2500 milliárdos kerethez a programokat. A magyar helyreállítási tervben ezek a programok tartják azokat az Európai Bizottság által elvárt arányokat a zöldítés, gazdaság, digitalizáció terén, ami szükséges a tervek elfogadásához.
  • Két elemmel kalkulálhatnak a nyugdíjasok, egyrészt magával a nyugdíjprémiummal, erre 50 milliárd forintot különített el a kormány. Lesz még - ha szükséges - egy novemberi korrekció, amennyiben 3,6 százalék fölötti éves infláció valósul meg.
  • A kormány Nemzeti Helyreállítási Alapot hoz létre. Erről már döntött is, az idei évben 450 milliárd forint lesz a keretösszege.
  • Folynak az egyeztetések a Bankszövetséggel és a jegybankkal a hitelmoratóriumról. Az egyeztetések augusztus végére zárulnak le.
  • A tapasztalatok szerint azok az országok, amelyek gyenge versenyképességgel csatlakoztak az euroövezethez, nem tudtak az együttműködés nyertesévé válni. Tekintettel arra, hogy az uniós fejlettség 74 százalékán állunk, nem valószínű, hogy bevezethető az euró a 2022-2026-os ciklusban.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!