A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara  naggygűlést hirdetett vasárnap délelőttre a Hősök terére. Az eseményre szólító felhívás szerint „az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, ami azonban nem jelenthet szolgaságot”. A 24.hu beszámolója.

Az érintettek az új szolgálati jogviszony miatt is tüntetnek, az ugyanis az ápolókra terheket rótt, a mellettük dolgozó orvosok viszont béremeléshez jutottak. Az ápolók és a szakdolgozók viszont nem kaptak jelentős béremelést, így tovább nőtt az orvosok és a velük dolgozó ápolók közötti bérszakadék.

A MESZK szerint egy hosszú folyamat végeredménye ez a nagygyűlés, folyománya az elmúlt időszak egyoldalú kommunikációjának, annak, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg a szervezet, így az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit – sem a tárgyalóasztaloknál, sem levélben.

A demonstrálók többsége fehér pólóban vagy ingben jelent meg, és fehér lufit tart a kezében. Nem sokkal 10 óra előtt nagyjából a Hősök tere fele telt meg a demonstrálókkal, akik 2-3 ezren lehetnek. 

A nagygyűléshez több szakszerevezt is csatlakozott, többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke szólalt fel először, miután a tömeg az összefogás szóra elengedte a fehér lufikat. Az elnök azt mondta, a márciusban életbe lépett törvény miatt akkor nem tudtak tüntetni, mert sok beteget kellett ellátni a kórházakban. Pedig már akkor össze kellett volna gyűlnünk – mondta Balogh László, aki szerint a szabályozás súlyos ellentmondásokat, hiányosságokat és méltánytalanságokat tartalmaz, így jogos az elfáradt szakdolgozók elégedetlensége.

Hangsúlyozta, közel 3 ezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új szerződést. „Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a betegeknek“ – mondta Balogh Zoltán, kiemelve: sokan kényszerből írták alá szerződésüket.

A nagygyűlésre meghívták Pintér Sándor belügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert is. Egyikőjük sem jelent meg, de mindketten levelet küldtek, amelyet felolvastak a demonstrálóknak. A két miniszter nevét óriási füttykoncert fogadta, majd

a tömeg Kásler Miklós neve elhangzása után skandálni kezdte, hogy “Mondjon le!”

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke felszólalásában támogatásáról biztosította a szakdolgozókat, és azt mondta: nélkülük nincs korszerű egészégügy.

Kincses Gyulát Üveges Péterné, a Magyar Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg ellátási alelnöke követte a felszólalók sorában. Meghökkentő statisztikát tárt a tüntetők elé:

már 2019-ben 5250 ápoló hiányzott a rendszerből. A márciusban a szolgálati jogviszonyt alá nem írókkal és az azóta távozókkal együtt jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból.

Miniszterelnök úr, a munkát mi elvégeztük

– utalt arra, hogy a járvány idején megfeszített erővel látták el a betegeket.

Elvárjuk, hogy a törvény ne vonatkozzon a szakdolgozókra, és elvárjuk a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását és a társadalmi elismerést

– mondta.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!