Óvatos becslést adott az OECD, a szervezet friss jelentése szerint 4,6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság teljesítménye idén. Hosszan sorolták, mi mindenre van szükség, hogy ne csak a válságkezelés, hanem a közép- és hosszú távú problémák megoldása is jó legyen – olvasható a HVG-ben.

Idén 4,6, jövőre már 5 százalékkal nőhet a magyar GDP – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, ismertebb nevén az OECD friss jelentésében.

A munkanélküliség idén 4, jövőre 3,4 százalékos lehet, az infláció pedig 2021-ben és 2022-ben is 3,9 százalékon állhat. Azt természetesen az elemzés szerzői is külön kiemelték, hogy a járványhelyzet miatt a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság itt is, ha egy újabb lezárás jönne, akkor sokkal lassabb volna a kilábalás.

Viszont itt az ideje a válságkezelés mellett azzal is foglalkozni, hogy hosszú távon meglévő, rendszerszintű problémák vannak jelen a magyar gazdaságban. Az OECD több javaslatot is megfogalmazott a kormány számára:

A munkát terhelő adókat tovább kell csökkenteni, a világrekorder 27 százalékos forgalmi adó helyett pedig egy alacsonyabb áfát kell bevezetni, de úgy, hogy az alól kevesebb legyen a kivétel, mint most.

Egy középtávú adósságcsökkentési stratégiát kell elkészíteni, hogy amint véget ér a járvány miatti válságkezelés, gyorsan vissza lehessen térni a fegyelmezett adósságcsökkentési pályához.

Fel kell készíteni az ország gazdaságát arra, hogy az elöregedés miatt egyre többet kell majd költeni a nyugdíjasokra.

A szociális ügyekben is több teendő van: hosszabb ideig kellene adni munkanélküli-segélyt, hosszú gyes és gyed helyett rugalmas munkavállalási formák támogatására és könnyen elérhető, magas színvonalú gyerekgondozási rendszerre van szükség, az albérletpiacot pedig szigorúbban kell szabályozni.

Ki kell vezetni a versenyt korlátozó szektoriális adókat.

És ami a legkevésbé fog tetszeni a kormánynak: egy független korrupcióellenes szervezetet kell felállítani.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!