A márciusban bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszony a koronavírus-járvány idején nemhogy csökkentette volna a dolgozók terheit, de egyenesen rontott a helyzetükön, ezért július 31. szombatra országos tüntetést szervezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). Budapesten a Hősök terén tartanak nagygyűlést, innen jelentkezik délelőtt tíz körül élő videóval a Mérce.

A szakdolgozók juttatásai és keresetei csökkentek, és miközben az orvosok bérrendezése úgy ahogy – bár továbbra sem a kívánatos mértékben – de halad, a szakdolgozók igényeiről mintha nem akarna tudomást venni a kormány. Míg korábban a szakdolgozók bére elérte az orvosok bérének a felét, mára a harmadát sem.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke korábban nyilatkozott lapunknak, miszerint

Elmondható, hogy a magyar dolgozói társadalmat képviselő szakmai csoportosulások, szervezetek értik, érzik és támogatják köztestületünk céljait, amik teljes mértékben visszahatnak a betegellátás javítására, a betegek és a lakosság elégedettségére, tehát túlmutatnak az egészségügyi szakdolgozók jogállási és megélhetési kérdésein.

A nagygyűlésre a MESZK számos támogató szervezet mellett meghívta Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, valamint Pintér Sándor belügyminisztert. Utóbbi válaszolt is, kifejtve hogy az egészségügyi dolgozók áldozatkészsége ismert a kormány előtt, és részvétét fejezte ki a járványban elhunyt dolgozók hozzátartozói felé.

A demonstráció mellett pedagógus, hallgatói és szociális munkás szervezetek is kiállnak, valamint az ágazaton belül is számos érdekképviseleti szerv biztosította támogatásáról a tiltakozókat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Liga Szakszervezet, illetve a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös nyilatkozatukban is kiálltak az ügy mellett.

A percről percre tudósítás itt olvasható.