A legkésőbb szeptember elsejéig be kell oltatni magukat a köz- és magánegészségügyi ellátásban dolgozóknak - ez vonatkozik a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában, a betegszállításban és a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozókra is. Aki nem veszi fel az oltást, elbocsátják. A napi.hu írása.

A koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele - írta meg a kormány hivatalos koronavírus oldala csütörtök este. Az egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége már felvette a koronavírus elleni oltást, csak kevesen maradtak, akik még nem oltották be magukat. A dolgozók ugyanis fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek és egyúttal forrásai lehetnek a vírus közösségi terjedésének. Oltásukra saját egészségük és a betegek egészségének védelme érdekében is szükség van - olvasható a közleményben.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint az

  • alapellátást,
  • ügyeleti ellátást,
  • járóbeteg-szakellátást,
  • diagnosztikát,
  • fekvőbeteg-szakellátást,
  • mentést igénylő ellátást,
  • betegszállítást,
  • bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátást,
  • fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását (dolgozók és fogvatartottak alapellátását),
  • közvetlen lakossági gyógyszerellátást

nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál nem foglalkoztatható olyan dolgozó, aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltást nem vette fel. Aki nem oltatta be magát, annak 2021. szeptember 1-jei határidőt szabnak meg arra, hogy azt megtegye. Az oltás alól csak az mentesülhet, akinek egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és azt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Aki már megkapta a védőoltást, annak azt igazolnia is kell a munkáltató felhívására. Aki még nem oltatta be magát, annak a munkáltató felhívására 15 napon belül igazolni kell, hogy azt megtette - ha nem, akkor elbocsáthatják, és ilyen esetben felmentési vagy felmondási idő és végkielégítés sem illeti meg.

Az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét - írta a kormány a koronavirus.gov.hu oldalon.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik már több mint 4 hónapja kapták meg a második oltásukat, már a harmadik oltást is kérhetik.

A szakmai szervezetek támogatják

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is támogatja, és azt az Országos Kórházi Főigazgatóság is indokoltnak tartja mind az ágazatban dolgozók, mind a betegek és a hozzátartozóik egészségének védelme érdekében.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!