Ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 4 beteg elhunyt, és 74 új fertőzöttet regisztráltak. A beoltottak száma több mint 5 és fél millió. A 12 és 18 év közötti diákoknak oltási programot hirdettek, amit az iskoláknak kell megszervezniük. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a pedagógusok leterheltek, ezért érthetetlen, miért nem a gyermekorvosi hálózaton keresztül oldják meg az oltást. Az ATV Híradó riportja.

Az iskolaigazgatóknak kicsivel több mint két hetük van megszerezni több százezer szülői hozzájárulást, hogy augusztus végén be lehessen oltani a diákokat koronavírus ellen.

Az ADOM Diákmozgalom szerint viszont ez nem lesz könnyű feladat ugyanis a gyerekekben sokszor több a kérdés ezzel kapcsolatban mint a választ:

Nyitottak a fiatalok, viszont nem kapnak teljes körű tájékoztatást szerintem. Csak amiket a hírekben látnak meg hallanak, ami nem feltétlenül pozitív. Szóval szerintem ha kicsit jobban tájékoztatnák őket és a szülőket is: mert vannak olyan szülők, akik ezt ellenzik, és akkor sokkal nagyobb lenne a hajlandóság erre.

A Pedagógusok Szakszervezetének információ szerint míg a 16-18 évesek 45 százaléka kapott idáig oltást, ez az arány a 12-15 évesek között körülbelül 10 százalék. Tehát sok családot kellene rövid idő alatt elérniük úgy, hogy nem csak a szülők, de többnyire a pedagógusok is a szabadságukat töltik.

Nagyon komoly gondot okoz számunka az, hogy megint olyan feladatot adtak az oktatási rendszerben dolgozókra, ami közegészségügyi feladat. Nem értjük azt, hogy miért nem a gyermekorvosi hálózaton keresztül történik meg az oltás megszervezése. És egyáltalán az operatív törzs miért nem fordult a nyilvánossághoz, hogy a szülők készüljenek fel erre, hogy megindul a gyerekek oltási kampánya

– fogalmazott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. 

Szlávik János azt javasolja a szülőknek, hogy ne várják meg az augusztus végét az oltással, mert legalább két hét, amíg kialakul az a fajta védettség, ami a delta variáns esetén is hatásos.

Egyre többet és többet tudunk meg a delta variánsról. azt is tudjuk már, hogy nemcsak könnyebben terjed, hanem a fiatalabbakat fertőzi meg. Közöttük sokkal kevesebb az oltott ezért figyelnünk kell arra, hogy a tizenéves korosztályt is fertőzni fogja, és valamennyire ők is tudják a járványt továbbvinni. Ezt megfigyelhették már Izraelben, Angliában, úgyhogy sajnos nálunk is ez várható

– magyarázta Szlávik. 

Az infektológus kiemelte, hogy bár a delta variáns fertőzőbb a gyerek esetében, ugyanakkor kisebb a valószínűsége egy súlyos lefolyású betegségnek.

Forrás: atv.hu