A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nagyon nincs rendben, hogy az iskolai oltónapokat szabadságon lévő pedagógusok és intézményvezetők kifizetetlen pluszmunkájával készítik elő, a kormány pedig ennek ellenére jelenleg épp ezt csinál(tat)ja. A Mérce cikke.

A szakszervezet nyílt levelében felhívja a kormány figyelmét arra, hogy „a munkavállaló szabadsága alatt nem köteles rendelkezésre állni, azaz, naponta olvasgatni a mailjeit.”

Ennek ellenére az intézményvezetőkkel és a pedagógusokkal a nyári szünet idején esedékes szabadságuk alatt készíttetik elő az augusztus 30-31-ére esedékes iskolai oltónapokat, melyek alkalmával a 12-18 éves korosztály oltásának felgyorsítását tervezi a kormány.

A PDSZ honlapján több beszámolót is olvasni, ezek szerint volt olyan pedagógus, akit felhívott – szintén szabadságon lévő – intézményvezetője. A beszámoló szerint

A mai napon telefonon felhívott az igazgatóm, hogy covid-oltással kapcsolatban érdeklődjem meg ezen a héten a 12-18 éves diákok körében, hogy kérnek-e oltást az iskolában, augusztus végén. Az én első kérdésem az volt, hogy »ez most munkaidő«? Magából kikelve válaszolta, hogy ő is a szabadsága alatt kénytelen napi 4-5 órát dolgozni. Szerintem ez ugyan nem válasz a kérdésre, de most akkor titeket és a PDSZ-t is megkérdezem: ez ilyenkor munkaidő, igaz?

A kormány annak ellenére hárítja a pedagógusokra az oltások megszervezését – vagyis gyakorlatilag a gyerekek szüleinek a végigtelefonálását vagy más módon való kapcsolatfelvételt – hogy az iskoláknak nincs egyéb közük az oltónapok lebonyolításához, mint hogy a helyszínt biztosítják.

A szakszervezet információi szerint a tankerületeknek kell megküldeniük az igénylők számát, és javaslatot tenniük, mely iskolában alakítsanak ki oltópontot. Az intézményvezetőknek emiatt fel kell mérniük a 12-18 éves korosztály létszámát, valamint augusztus negyedikéig táblázatban elküldeni a minisztériumnak az igénylőkre vonatkozó információkat.

A szakszervezet idézi a Munka Törvénykönyvének vonatkozó passzusait is, melyek szerint

„(5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén

  1. a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,
  2. b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja.”

A Munka Törvénykönyve rendelkezik arról is, hogy amennyiben a dolgozót szabadnapján munkára kötelezik, az adott nap munkanapnak számít, ezért pótlására másik napon kell kiadnia a munkáltatónak a szabadságot.

A PDSZ meglátása szerint ugyanakkor az oltások megszervezése se nem kivételesen fontos gazdasági érdek, se nem az iskolák működését közvetlenül és súlyosan érintő ok, így a kormánynak nincs oka arra, hogy emiatt megszakíttassa a pedagógusok szabadságát.

Azt mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy a 12-18 évesek oltásának felgyorsítása fontos lenne. A korosztályban eddig igen alacsony volt az oltási hajlandóság, az iskolakezdés pedig többé-kevésbé egybeesik a negyedik hullám belobbanásának várható időpontjával, és amennyiben a gyerekek nem lesznek beoltva, könnyen válhatnak vírusterjesztővé.

Az oltóanyagmennyiség nem lehet akadály, hisz Magyarországnak jelenleg 7,7 millió adag felhasználható vakcinája van, amiből a harmadik oltások, valamint a gyerekek oltása is megoldható, ráadásul amennyiben szükséges, még további oltóanyagbeszerzés is megoldható.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!