A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lehetővé tenné, hogy a munkaadók dönthessék el, hogy bizonyos munkakörökben kötelezővé teszik-e a koronavírus elleni védőoltást. Kordás László szerint viszont a felvetés egy nem létező feszültséget akarna megoldani, és közben újabb konfliktusokat szülne. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke már kérte a kormány álláspontját az ügyben, de egyelőre nem kapott választ.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a múl héten kezdeményezte, hogy kormány tegye lehetővé, hogy a munkaadók dönthessék el, hogy bizonyos munkakörökben kötelezővé teszik-e a koronavírus elleni védőoltást.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt: Parragh László felvetése egy nem létező feszültséget akarna megoldani. Azokban a kulcspozíciókban ugyanis, amiket szükséges fenntartani, meg tudtak egyezni az oltásról, ezért nem értjük, hogy a jognak miért kell beleavatkoznia egy olyan helyzetbe, ahol nincsen konfliktus, nincsen probléma – fogalmazott Kordás, aki szerint egy ilyen egyoldalú intézkedés csak felborítaná munkáltatók és a munkavállalók között kialakult egyensúlyt.

Kordás hangsúlyozta: a céllal egyetért, ami valószínűleg az átoltottság növelése lehet, és hogy később ne kelljen leállnia a gazdaságnak, ami további elbocsátásokhoz vezethet. Ő az eszközt nem tartja elfogadhatónak, mert így elfordulhatna az, hogy egy bizonyos munkakörben az egyik cégnél kötelező az oltás, a másiknál viszont már nem. Tehát nem lenne egységes szabályozás, ez pedig feszültséget keltene – mutatott rá Kordás.

Az elnök szerint a kötelező oltások elrendelése egyébként is állami feladat kell, hogy legyen, a munkáltató ugyanis nincs birtokában annak a tudásnak, hogy egészségügyi, járványkezelési, pandémiás szempontból meg tudja hozni ezt a döntést. Ő munkaerőpiaci szempontokat, gazdasági érdekeket fog előtérbe helyezni

 – vélekedett.

Kordás László egyébként Parragh nyilatkozata után rögtön írt a munkaerőpiacért felelős államtitkárnak és helyettesének, kérve a kormány álláspontját, ám válasz egyelőre még nem érkezett. „Nem tudom, hogy miért titkolózik a kormány” – fogalmazott az elnök.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!