Bő egy hét alatt, augusztus 5-ig fel kell mérniük, hány fő igényelné az oltás felvételét – olvasható a Népszavában.

 A kormány döntése alapján idén augusztus 30-31. napján kaphatnak koronavírus elleni védőoltást a 12-18 éves diákok, ez pedig az iskoláknak még a nyári szünet alatt lényegében maguknak kell megszervezniük - derült ki abból a lapunkhoz eljutott kormányhivatali levélből, amit nemrég kaptak kézhez az intézményvezetők. E szerint ez a korosztály kizárólag Pfizer oltóanyaggal oltható, az oltások megszervezése érdekében pedig bő egy hét alatt, augusztus 5-ig fel kell mérniük, hány fő igényelné az oltás felvételét.

A vakcinákat az iskolák épületében adják majd be, ugyanakkor az intézmények nagy száma miatt - különösen a tankerületi iskolák esetében - összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, erre a tankerületek tehetnek javaslatot.

A kormányhivatalok arról is tájékoztatták az intézményvezetőket: megkeresték az iskolaorvosokat, hogy felmérjék, mennyien hajlandóak közreműködni az oltásokban, ugyanakkor az igazgatókat is arra kérik, egyeztessenek intézményük orvosával egyeztetni. Mindezen túl a 12-18 évesek oltásához a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is be kell szerezniük. Az oltási kampány több százezer tanulót érinthet még úgy is, hogy májustól már egyszer volt lehetőségük a 16-18 éves középiskolásoknak az oltás igénylésére. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az érintett korosztály száma összesen 688,5 ezer fő. Közülük a 12-15 évesek – akik eddig még nem kaphattak oltást – 399,7 ezren vannak.

Az intézményvezetőknek kiküldött levélről már a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás is értesült, megkeresésünkre azt mondta: sajnálatos, hogy az intézményvezetők, osztályfőnökök ismét a nyári szabadságuk alatt kaptak plusz munkát, ráadásul az oltás megszervezésével kapcsolatos feladatokat szűkös határidővel kell teljesíteniük.

Totyik Tamás nem érti, miért az iskolaigazgatókra hárítják a szervezés felelősségét, miért nem lehetett ezt a gyermekorvosi hálózaton keresztül megoldani. Úgy tudja, az intézményvezetőknek azt javasolták, a szülőket az iskolai KRÉTA-rendszeren keresztül értesítsék, ám a szakszervezeti vezető szerint kérdés, a nyár közepén ezt mennyi szülő figyeli. Totyik Tamás az augusztus végi két napot is kevésnek tartja több százezer gyermek beoltására.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!