Módosult az otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányrendelet. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet végéig átmeneti szabályozás rendezi a távmunkát – olvasható a Magyar Nemzetben.

A rugalmas szabályozás lényege, hogy a munkaadó és a munkavállaló megállapodása határozza meg a munkavégzés helyét. Ezzel szemben a munka törvénykönyvében az otthoni munkavégzéssel foglalkoztatottak kizárólag otthon, informatikai eszköz segítségével végezhetnének munkát. Hosszú távon, a távmunka tartós újraszabályozásához a munka törvénykönyvének módosítására és a munkavédelmi előírások felülvizsgálatára is szükség lesz.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere a home office szabályozás legújabb változásairól elmondta, hogy a tavaly év vége óta meglévő szabályokat egészíti ki. Egyértelművé teszi a munkáltató felelősségét a távmunkához szükséges eszközök rendelkezésre bocsátásáról és a munkavédelmi előírásokat.

A szakértő szerint a legszembetűnőbb újdonság, hogy részletes előírásokat tartalmaz a munkavédelmi szabályok eltérő alkalmazásáról. Ez azért fontos, mert az irodai környezettől eltérő intézkedéseket kell meghoznia a foglalkoztatónak annak érdekében, hogy, otthon se veszélyeztesse a munkavállaló egészségét a feladatvégzés.

Ha a munkavállaló számítástechnikai eszközön dolgozik, akkor a munkáltató írásban tájékoztatja a biztonsági előírásokról a munkavállalót, ezek betartását pedig távolról is ellenőrizheti.

A munkáltatónak előzetesen engedélyeznie kell a munkavégzésre kijelölt helyszínt. Bizonyos esetekben pedig személyesen is meggyőződhet arról, hogy a munkavállaló betartja-e a munkavédelmi előírásokat.

Juttatásként továbbra is adhat havi költségtérítést a munkáltató a minimálbér összegéig, de nem kötelező.

A térítést a munkavállaló szabadon felhasználhatja, a költség igazolására nincs szükség.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!