Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év alatt a büntetés-végrehajtási intézményekben – írja a Világazdaság.

2016 októberében indították az európai uniós forrásból megvalósuló, a fogvatartottak integrációját célzó projektet, valamint az ahhoz kapcsolódó, a Belügyminisztérium által támogatott fogvatartotti reintegrációs programot – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) pénteken.

A projektek célja az volt, hogy a fogvatartottak olyan piacképes szakmát tanuljanak, amelyhez lehetőség szerint már a börtönben megszerezhetik a szakmai gyakorlatot, így növelve a munkába állás esélyeit a szabadulásukat követően.

A képzés 2018 novemberében kezdődött meg, és

az elmúlt három évben 111 tanfolyamon 1723 fogvatartott szerzett végzettséget.

Az elsősorban az építőiparban, a könnyűiparban, az elektronika, a gépészet és a mezőgazdaság területén hasznos 25-féle szakma közül a legnépszerűbbnek a targoncás, a festő-mázoló-tapétázó, a kerti járdakövező, az asztalosipari szerelő és a textiltermék-összeállító képzés bizonyult.

Hozzátették: a projekt sikerét támasztja alá, hogy

június 30-ig 650 szabadult helyezkedett el a munkaerőpiacon vagy regisztrált álláskeresőként.

A társadalmi izoláció mellett a büntetés-végrehajtás fő feladata a fogvatartottak társadalomba való sikeres visszailleszkedésének elősegítése, a bűnismétlés csökkentése. Ebben kiemelt szerepe van a munkáltatásnak és az oktatásnak – írták.

Ezt a tevékenységet támogatja a projekt, amelynek köszönhetően egy átlagos évben 4000-nél is több fogvatartott tanul a rácsok mögött – közölték.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!