Július 1-jével megszűnt az értesítési cím Magyarországon, ami az Utcajogász Egyesület szerint káros hatással lehet a hajléktalan, illetve lakásszegénységben élő emberekre. A Mérce cikke itt érhető el.

Az értesítési cím 2012 óta létezik, és azoknak segíthet, akik valamiért nem tudnak a valós lakóhelyükre bejelentkezni vagy egyáltalán nem rendelkeztek lakcímmel, például azért, mert lakcímüket érvénytelenítették vagy „települési szintű” lakcímmel rendelkeztek. Ilyen helyzetben tipikusan albérletben élők vagy hajléktalan emberek vannak.

Az intézkedést azzal indokolja a kormány, hogy megújításra kerül a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, értesítési címet pedig egyébként is csekély számban kértek a polgárok.

Az Utcajogász szerint azonban a törvénymódosítás indokolása szem elől tévesztette, hogy a „bejelentések csekély száma” valószínűleg nem a társadalmi igény hiányának köszönhető, hanem annak az eredménye, hogy az értesítési címhez kapcsolódó adminisztratív környezetet a kormány évekig nem teremtette meg, nem került be a napi ügyintézés gyakorlatába, így nagyon nehezen lehetett hozzájutni.

Az értesítési cím intézménye ugyanis 2013-ban lépett hatályba, de csak 2016-ban jutott el az az űrlap a kormányhivatalokba, aminek a segítségével be is lehet jelenteni.

A jogvédő szervezet szerint az idén júliusban bevezett módosítás hatására várhatóan meg fog nőni azoknak az eseteknek a száma, ahol a küldemények kézbesítése nem lesz egyértelmű, ez pedig a jogviták elhúzódásához fog vezetni, még tovább nehezítve a legkiszolgáltatottabb emberek helyzetét.

Mint arra az A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport is felhívta a figyelmet Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levelében 2016-ban, a megfelelő lakcím hiánya súlyos nehézséget okoz a hajléktalan és lakásszegénységben élő embereknek ügyeik intézésében és jogaik érvényesítésében. A hajléktalan és bizonytalan lakhatásban élő emberek életét nagyban megkönnyítené a lakcímmel egyenlő jogi kategóriába tartozó és azzal azonos jogokat biztosító, könnyen hozzáférhető értesítési cím bevezetése.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!