Az aláírók így vállalnak szolidaritást a magyarországi LMBTQI közösséggel – írja a HVG.

“Bármely társadalmi csoport megbélyegzése és a gyűlöletkeltés akadálya a társadalmi békének és az érdemi párbeszédnek, így a közjóért való közös tetteknek is. Kinyilvánítjuk elkötelezettségünket a tolerancia és a befogadás értékei mellett, és szolidaritást vállalunk a megbélyegezni kívánt embertársainkkal” – egyebek mellett ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet eddig a Budapesti Corvinus Egyetem 85 oktatója írt alá, megjegyezve: “ezután is szívesen fogadunk egyetemünkön minden hallgatót, oktatót és munkatársat, szexuális irányultságától és nemi identitásától függetlenül”.

Ez az első eset, hogy egy alapítványi formába átszervezett felsőoktatási intézmény professzorai, egyetemi tanárai, oktatói, kutatói és alkalmazottai nyíltan kiállnak valamely kormányzati törekvéssel szemben.

Az aláírásgyűjtés július 1-jén kezdődött, és Orbán Viktor népszavazási kezdeményezése után is várják a csatlakozókat. Az aláírók a nyilatkozattal vállalnak szolidaritást a magyarországi LMBTQI közösséggel, és ítélik el az Országgyűlés által 2021. június 15-én elfogadott, „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényt.

A nyilatkozat szerint "a sokszínűség, a tolerancia, az őszinte és párbeszéden alapuló tudásmegosztás olyan alapvető értékek, amelyek az egyetemek meghatározó értékei évszázadok óta. A jelen törvény ezen értékekkel ellentétes értékrenden alapszik, kirekesztő és intoleráns. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a törvényhozó stigmatizálni kívánja a homoszexualitást vagy a nemi identitás megváltoztatásának igényét, illetve korlátozni a gyermekek homoszexualitással kapcsolatos információkhoz való hozzáférését. A törvény korlátozza a szülőket, az iskolákat és a civil szervezeteket ezeknek az információknak az átadásában, megkérdőjelezi a magukat homoszexuálisnak valló kamaszok jogát szexuális identitásuk kinyilvánítására és megélésére, sérti az állampolgári jogegyenlőség elvét és az önazonosság megválasztásának szabadságát."

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!