Az egészségügyi dolgozók körében megoszlanak a vélemények arról, hogy a kormány kötelezővé teszi az oltást számukra. Az ügyben Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, hogy lesznek néhányan, akik elhagyják emiatt a pályát, de reméli, hogy a többség marad.

Az egészségügyi dolgozók körében kötelező oltás esetében ha abból indulnak ki, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a dolgozókat megvédjék a még mindig sok szempontból ismeretlen vírussal szemben, akkor támogatandó a döntés - mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Emellett nagyon fontos a betegek érdeke - azért is támogatandó, hogy semmiképp ne forduljon elő az, hogy egy egészségügyben dolgozó fertőz meg ápolásra szoruló embereket.

A szakszervezeti elnök szerint fontos lenne az is, hogy akik eddig távol tartották magukat az oltástól, azokat ne kényszerrel győzzék meg. A visszajelzésekből viszont azt is látja, hogy az egészségügyi dolgozók között vannak, akik rettenetesen aggódnak és elzárkóznak, és különösen az érdekli őket, hogy mi történik abban az esetben, ha mégsem kapják meg az oltást.

Ugyanis aki nem kapja meg az oltást, azokra vonatkozóan korábban már volt egy olyan tájékoztatás, hogy más munkakörbe kell helyezni őket. Most viszont arról is szó van, hogy az egyéb, nem közvetlenül gyógyításban részvevőkre is kiterjesztik a kötelező oltást. Soós szerint ez azért indokolt, mert a háttérben lévők is kapcsolatban vannak egymással.

Hozzátette: azt is látni kell, hogy a vírus miatti megbetegedések nagyon sok távollétet okoztak az elmúlt egy évben, melyek szintén veszélyeztetik a betegellátást.

Soós Adrianna elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók többsége be van oltva, a tiltakozás 5-10 százalékukat érinti. Ezzel együtt is látni kellene, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki nem kéri az oltást: veszélyezteti a munkáját, megélhetését, a pontos részletek miatt még sok a kérdőjel.

Elképzelhető, hogy emiatt néhányan el fogják hagyni a pályát, Soós viszont azt gondolja, hogy egy egészségügyi dolgozónak a tudása magasabb szintű, és elvárható, hogy utánanézzen az oltásnak és ne veszélyeztessen másokat.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: atv.hu