Csaba László közgazdász szerint az euró bevezetésével kapcsolatban eltérés van a gazdasági és kormányzati szereplők felfogása között.

Az Eurobarométer felmérése szerint a magyarok 69 százaléka támogatja az euró bevezetését itthon.

 Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, hogy nagy eltérés van a gazdasági és kormányzati szereplők felfogása között a kérdésben. A gazdasági szereplők azt tapasztalják, hogy az euró egy nagyfokú biztonságot jelent. Ráadásul az elmúlt öt évben nagyon sokféle újdonság jött létre az euró-övezetben, ami mind-mind stabilizálja egy esetleges pénzügyi válság esetén a bankrendszert és a gazdaság szereplőit is. 

A kormány szereplői oldaláról azt lehet hallani, hogy ezen a területen is jobb, ha nem szólnak bele a dolgainkba, és akkor nem is kellenek mindenféle szabályok, amelyek az Európai Uniót jellemzik - tette hozzá.

A közgazdász szerint a politikai és gazdasági érdek szembemegy egymással - lehet azt mondani, hogy az ún. Sinatra-törvény ("I do it my way"), az "azt csinálok amit akarok" egy létező gazdasági felfogás. Csaba László hangsúlyozta, hogy a gyakorlatban nagyon nehéz komoly érveket hozni egy kicsi, nyitott gazdaságban az euró bevezetése ellen, nem utolsósorban amiatt a védőháló rendszer miatt, amit az Európai Központi Bank és az Európai Unió létrehozott egy esetleges válság miatt.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet reális az euró hazai bevezetése, úgy reagált, hogy az elmúlt 3-4 évben bármikor be lehetett volna vezetni. Ha lenne rá eltökéltség, 2-3 éven belül minden további nélkül meg lehetne csinálni - mondta a közgazdász. De ehhez olyan gazdaságpolitika kellene, ami nem tolerálja az inflációt - jegyezte meg Csaba László. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!