Bár az adományozást korlátozó rendeletét a kormány visszavonta, azzal a törekvésével nem hagyott fel, hogy elhallgattassa a döntéseit kritikával illető szervezeteket – figyelmeztet a TASZ.

A kormány – ahogyan arról a Népszava is beszámolt – visszavonta saját rendeletét, így a civil szervezeteknek mégsem lesz kötelező nyilvánosságra hozniuk, hogy kitől mennyi adományt kaptak. A civil szervezeteknek nagy erőt ad, hogy a működésüket tudatos polgárok támogatják önkéntes adományaikkal, ezért természetesen örülünk annak, hogy eltörölte a kormány az adományozást korlátozó, kizárólag a hatalmi céljait szolgáló rendeletet – értékelte a kormány lépését lapunk kérdésére a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Az érintettekkel való egyeztetést notóriusan mellőző, ötletszerű kormányzásról állít ki bizonyítványt, hogy ezt a rendelkezést két hét után teljes egészében vissza kellett vonni: nyilvánvalóan azért, mert kormánypárti szervezetek számára éppúgy betarthatatlan, mint a független civileknek – állapította meg az emberi jogi szervezet.

Mielőtt túlságosan megörülnénk a rendelet eltörlésének, látni kell azt is, hogy a kormány nem hagyott fel azzal a törekvésével, hogy elhallgattassa a döntéseit kritikával illető civil szervezeteket – figyelmeztetett a TASZ. Tavaly ugyan az Európai Unió Bíróságán elbukott a külföldről is támogatott szervezeteket megbélyegző civilellenes törvény, de azóta másik lépett a helyébe. Az új jogszabály az Állami Számvevőszéket annak alaptörvénybe foglalt hatáskörével ellentétesen bízza meg olyan szervezetek ellenőrzésével is, amelyek nem részesülnek költségvetési forrásokból. „Mi továbbra is megvédjük az adományozóink személyes adatait, és fellépünk az új civilellenes törvény ellen is, ami bizonyosan az elődje sorsára fog jutni” – hangsúlyozta lapunknak küldött válaszában a TASZ.

 A Magyar Helsinki Bizottság helyesli, hogy a kormány belátta, több mint egy évvel az Európai Unió Bíróságának ítélete után legalább részlegesen eleget tesz a döntésnek – közölte Pardavi Márta, a szervezet társelnöke a Népszava kérdésére. Ma Magyarországon – tette hozzá – arra van szükségünk, hogy minél többen aktívan részt vegyünk a közéletben és a civil társadalomban: „a kormánytól azt várjuk, hogy alapjogaink gyakorlását támogassa, ne akadályozza”. 

Forrás: Népszava