Mindig büszkék vagyunk, ha egy világranglista élére kerül a nemzet, de sajnos akadnak negatív kivételek is, egy ilyet talált a Business Insider is. Abban vagyunk világelsők, hogy nálunk a legdrágább a felsőoktatás a Földön.

A Quacquarelli Symonds Top Universities 2014-15-ös és a Gallup Median Self-Reported Income 2013-as adatait vetette össze az Expert Market, így jött ki az eredmény. A sorrendet az adta meg, hogy az adott ország átlagos keresetéhez képest hol megy el a legnagyobb összeg a gyerek taníttatására a felsőoktatásban, a BA/BSc képzéseken.

Mivel a lista nem a különböző államok lakosainak keresetét veti össze, hanem az adott országon belüli jövedelmi viszonyokat állítja párhuzamba az ország tandíjaival, így a toplistán csóróbb és pénzesebb államok is szerepelnek.

Az átlagos magyar szülő 34 200 dollárt, azaz … forintot költ, hogy meglegyen a gyereke bachelor-diplomája. Ez a fizetésük 92 százalékának felel meg. Így azok tudnak Magyarországon továbbtanulni, akik jó anyagi környezetből jönnek, vannak megtakarításaik, vagy épp bevállalnak kőkemény kölcsönöket, hiteleket.

Megemlítik a röghöz kötést is, hogy annak nem kell visszafizetni állami képzésen a tandíját, aki tíz évig nem hagyja el az országot.

A teljes lista így fest:

 1. Magyarország,
 2. Románia,
 3. Észtország,
 4. Chile,
 5. Malajzia,
 6. Egyesült Államok,
 7. Ukrajna,
 8. Litvánia,
 9. Nagy-Britannia,
 10. Szingapúr,
 11. Japán

Forrás: 24.hu