Újra meghirdetik a sikeresnek kikiáltott, ingyenes állami programozóképzést. Azt, amire első körben 62 ezren regisztráltak, 47 ezren csináltak végig, majd 8,9 ezren zártak sikeres vizsgával – írja a HVG.

Több mint 40 ezren végezték el sikeresen a gazdaságvédelmi akcióterv részeként indított 8 hetes ingyenes informatikai képzést – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Az államtitkárnak technikailag igaza van, a képzésért felelős szakképzési hivatal tájékoztatása szerint a képzésnek egész pontosan 46 916 ember ért a végére, és vált jogosulttá, hogy záróvizsgát tegyen. Közülük azonban csupán 8 871 fő tett sikeres vizsgát, vagyis mindössze 19 százalékuk. Pedig a vizsgának – amit informatikai hibák is hátráltattak – közel 34 ezer fő futott neki az első alkalommal, és még pótvizsgák is voltak. Az Újratervezés programba egyébként az elején 62 ezren regisztráltak, a sikeres záróvizsgát tettek aránya ennek már csak 14 százaléka.

A sikeresen végzettek közül 1076 kapott lehetőséget arra, hogy tényleges szakképzésen vegyen részt négy képzőintézményben – a szakképzéseket késve hirdették meg, indulásuk enyhén szólva kaotikus volt. Sőt ami azt illeti, az is meglepetést okozott, hogy csak ennyi hely lesz, és hogy az Újratervezés vizsgájának eredménye meghatározó lesz a bejutáshoz.

György László szerint az 1076 „97 százaléka sikeres vizsgát tett, háromnegyedük pedig már el is helyezkedett a munkaerőpiacon”. Nem világos, ez alatt pontosan mit kell érteni, a hvg.hu programban részt vett olvasója szerint a képzőhelyen kevesen kértek munkaerő-közvetítést, ugyanakkor sokan már a képzés alatt dolgoztak. Kérdéseinket feltettük az ITM-nek, ha válasz érkezik, közzétesszük.

Mindenesetre György László a korábbi programok „sikereire” bazírozva bejelentette, hogy hamarosan újra meghirdetik az ingyenes informatikai képzést, az időtartamát azonban 8 hétről 4 hétre rövidítették, a jelentkezők számát pedig 10 ezer emberben maximálták.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!