A fiatalok azért hagyják el az országot, mert itthon nem tudnak megélhetést teremteni maguknak, véli Fullajtár Andrea. A színésznő szerint már nemcsak a képzett munkaerő elvándorlásáról van szó. Ezt erősíti, az egyetemek átszervezése körül kirobbant botrány is.

A hét kérdése: Minden szülő azon dolgozik, hogy a gyereke elhúzhasson innen – mondta Alföldi Róbert egy interjúban. Ha így van, ha nincs, mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni? Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhangulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni? Vagy nem az a baj, sőt, jó is, ha elmennek világot látni, csak aztán jöjjenek haza?

Szerda reggel Fullajtár Andrea segített megválaszolni a kérdést. A színésznő a Klubrádiónak azt mondta, hogy kicsit túlzónak tartja Alföldi Róbert kijelentését, hogy a szülők elsődleges célja gyermekük távozása lenne, de kétségtelen, hogy nem utolsó szempont számukra.

Hozzátette, hogy az egyetemek, az alapítványi kiszervezések körüli botrányok nagyban rontottak a helyzeten. Emellett a szülők életkörülményeit látva nem csodálkozik azon, hogy már nemcsak a végzettséggel, szakmával rendelkező fiatalok, de a szakma nélküliek is egyre nagyobb számban hagyják el az országot. Az, hogy nem tudnak megélhetést biztosítani maguknak, eredményezi a munkaerő elvándorlását.

Fullajtár szerint a fiatal generáció nem a kormány által uralt médiát követi, tájékozódásuk alapját személyes, nemzetközi kapcsolataik jelentik. Ilyen szempontból sokkal nehezebb őket megvezetni. Hozzátette, a nyelvtudás ma ugyan még nem tűnik fontosnak, de éppen az elvándorlók legfontosabb eszköze.

A FreeSZFE is egy mentési kísérlet, amely célja, hogy azok a hallgatók is megszerezzék a művészi pályához szükséges végzettséget, akik nem fogékonyak a kormány "Európától távolodó" politikájára.

Forrás: Klubrádió