Bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány idegenvezető hagyta ott végleg a szakmát a koronavírus-járvány kitörése óta, rengetegen kényszerültek váltani: a pandémia előtti 4500 aktív idegenvezető közül sokan helyezkedtek el BKV-ellenőrnek, pizzafutárnak, tanárnak, vállaltak nyelvórákat vagy váltottak az informatikai szektorra – nyilatkozta a VG-nek Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke. Hozzátette, a sok pályaelhagyó miatti hiány eddig azért nem volt szembetűnő, mert az országba még csak szállingóznak az egyéni turisták. Bár a digitális uniós Covid-igazolvány július 1-e óta elérhető, a csoportos utak megszervezése időbe telik. Csak remélni lehet, hogy a társas idegenvezetések július végétől beindulnak.

Deák szerint az lehet a megoldás a helyzetre, ha Magyarország olyan államokkal köt kétoldalú megállapodást a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, ahonnan jelentős számú turista érkezik, így például az Egyesült Királysággal, Franciaországgal vagy az Egyesült Államokkal.

Amíg nem nő a beérkező turistacsoportok száma, az idegenvezetők nem tudnak stabilan elhelyezkedni a szakmájukban, így a MIE elnöke szerint havi százezer forintos támogatás is segítséget jelentene ahhoz, hogy többen ne hagyják el a pályát.

Ráadásul a pandémia kitörése óta teljesen magukra maradtak az idegenvezetők, sokan a 219 ezer forint támogatást sem tudták igénybe venni, miután a szeptemberi határzár óta szüneteltették a vállalkozásukat, így nem feleltek meg a feltételeknek.

Míg a többi EU-s tagállamban havi 645–1200 euró közötti támogatást kapnak az idegenvezetők, hazánkban csupán a kata tavaszi elengedése jelentett enyhítést, bár sokan ezt sem tudták kihasználni, miután akkor már egy éve amúgy is szüneteltették a vállalkozásukat.

Emellett az is csekély segítség volt, hogy az iparűzési adó 50 százalékát (összességében nagyjából évi 12 ezer forintot), illetve az egyéves kamarai díjat (5000 forintot) sem kellett befizetni. A MIE elnöke úgy látja, hogy a szervezet tagjai számára az elmúlt időszak rendkívül megterhelő volt, így a pályán maradt idegenvezetők ki vannak éhezve a munkára. Ezért a korábbi bérek egyelőre előreláthatóan nem emelkednek.

Optimista előrejelzések szerint ha nem következik be a járvány negyedik hulláma, szeptemberre megérkeznek a várva várt turistacsoportok hazánkba, hiszen a foglalások alapján már most telt házak várhatók a szállodákban.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!