Kásler Miklós szerint nem távoznak, hanem éppen ellenkezőleg: egyre több dolgozó érkezik az egészségügybe, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke cáfolta ezt. Szerinte a jelenlegi növekedés mögött az állhat, hogy ebben az időszakban kerülnek a munkaerőpiacra a pályakezdők, de Soós Adriánna szerint ők nem fogják tudni megfelelő szinten pótolni az évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáikat. Az ATV Híradójának riportja.

Kásler Miklós szerint nem ezrével távoznak, hanem ezrével térnek vissza az egészségügybe a dolgozók. Az emberi erőforrások minisztere szerint ennek az az oka, hogy az orvosok, ápolók és nővérek bére körülbelül két és félszeresére emelkedett. Bár arról nem beszélt, hogy mihez képest.

„Az ellenzék jeleskedett, és ugyanolyan találati biztonsággal jósoltak mint a legtöbb esetben. Ők azt jósolták, hogy ezrével hagyják el az egészségügyet a dolgozók, nővérek és orvosok is. Hát, most azt tapasztaljuk a számok nyelvén, hogy ezrével jönnek vissza” – hangzott el a minisztertől, aki szerint a dolgozók szociális körülményeiben is jelentős lépések történtek. Példaként a nővérszállók építését, komfortosítását említette.

Ezzel szemben az orvoshiány miatt gyakorlatilag leállt a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház sürgősségi betegellátása, a traumatológiai osztály megszűnt. 

A kórház közleménye azt írja, ők az utolsó pillanatig próbáltak megegyezni a múlt hónap végén az ügyeleti díjak miatt felmondott hét traumatológussal, azonban végül nem sikerült megállapodni.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az, hogy júniusban növekszik az egészségügyi dolgozók létszáma nem meglepő, ugyanis a pályakezdők általában milyenkor lépnek ki az iskolarendszerből.

„Sokan mennek el külföldre, a magánellátásba, tehát a tendencia, hogy a szakképzett emberek elhagyják a szakmát” – magyarázta Soós Adriánna, aki hozzátette: jelenleg 30-40 év tapasztalattal sem keres többet egy nővér bruttó 300 ezer forintnál. Ami nettóban olyan kevés, hogy hónap végén már sokszor problémát okoz kifizetni a számlákat. A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy

 a szakképzett nővérek helyett érkező tapasztalatlan, sokszor egészségügyi háttérrel még nem rendelkezők betanítása, hogy valóban tudjanak betegeket ápolni és gyógyítani, akár évekbe is telhet.

Így az ellátás színvonala sem lesz megfelelő.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!