Van olyan magánóvoda, amelytől az Állami Számvevőszék 800 ezer forintot vont el „rendeltetésellenes pénzfelhasználás veszélye” miatt. Az ÁSz tavaly decembertől vizsgálja ezeket a részben állami támogatásban is részesülő, közfeladatot ellátó szervezeteket. Az egyik érintett szakszervezet viszont úgy látja, hogy a pénzvisszatartás aránytalan büntetés ahhoz képest, hogy az állami támogatás havi összege még a bérköltséget sem fedezi. Az ATV Híradójának riportja.

Az Állami Számvevőszék most azokat az óvodákat, bölcsődéket, szociális intézményeket ellenőrzi, amelyeket például nem önkormányzat működtet.

Az ÁSz-nak ez az intézkedése is alapvetően azt szolgálja, hogy rend legyen ezeknél a szervezeteknél, rend legyen a gazdálkodásban, hiszen rendezett gazdálkodás nélkül nem képzelhető el jó és magas színvonalú szakmai feladat ellátás sem

- nyilatkozta Horváth Bálint szóvivő.

Ilyenkor évekre visszamenőleg kérnek szabályzatokat, nyilvántartásokat, naplófőkönyvet, számlákat - előírásos formai és tartalmi követelményekkel.

Súlyos szabálytalanságok, hiányosságok esetén a Számvevőszéknek van lehetősége arra, hogy a költségvetési támogatás egy része, vagy akár a teljes egésze tekintetében a folyosítás felfüggesztését kezdeményezze.

Az első határozatok már megszülettek. Egy közhasznú nonprofit Kft.-től az állami támogatás 30%-át vonták el. 

Ez egyébként 800 ezer forint visszatartást jelent annál az intézménynél, aki 2,4 millió forintot kap az államtól havonta előre finanszírozásként. Maga a bérköltség, amit havonta ki kell fizetni, az 3,1 millió forint

- fogalmazott Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke aránytalanul nagynak tartja a szankciót az olyan intézmények esetében, amelyeknek nincs köztartozása, ugyanakkor a havi folyó kiadása jócskán meghaladja az állami támogatás összegét. Szűcs Viktória más motivációt sejt az ÁSz vizsgálódása mögött.

Csak gondoljunk bele, ha mindenhonnan visszatartanak 800 ezer forintot, az a költségvetésben egy olyan többletként jelenik meg, ami egy átmeneti államigazgatási likviditási problémákat tud adott esetben rövid távon eszközölni

 - vélekedik.

Az Alapítványi és Magánóvodák Egyesülete nem kívánt nyilatkozni az ATV Híradójának. Azt azonban elmondták, hogy a nyári nyitvatartás tekintetében ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az állami óvodákra. Az ÁSz ugyanis megjegyzi a közleményében, hogy „nem kapott jelzést arra vonatkozóan, hogy az érintett fenntartók óvodái a nyári időszakban is működnének”.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!