„A szociális jóvátétel programjának” nevezte el azokat a lépéseket Karácsony Gergely, amelyek az MSZP-P-LMP miniszterelnök-jelöltje szerint véget vetnének a Fidesz-kormány „szegénységet konzerváló politikájának” – írja a Népszava.

 A nominált felvetései több ponton kiegészítik az ellenzéki pártok közös programjának eddig közzétett – egyelőre csak vázlatos – verziójában található, Gondoskodó Magyarország című fejezetet. Karácsony azt ígéri, a jóvátétel keretében majdani kormány duplájára emeli a családi pótlékot és biztosítani fogja értékállóságát. Kilenc hónapra emelné az álláskeresési járadék idejét, legalacsonyabb összegét pedig a létminimum szintjéhez kötné, a közmunkásoknak minimálbért adna.

A ciklus végére el kell érni, hogy senki ne éljen Magyarországon a létminimum alatt

– jelentette ki a főpolgármester, aki szerint az alaptörvényben kell rögzíteni a lakhatáshoz való jogot.

Főként uniós forrásokból energiahatékonysági és felújítási programot akar megvalósítani, miközben csökkentené a szegény családok rezsiköltségeit.

A csok-ot kinyitná az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek is, az első lakás megszerzését kiemelten segítené, négy év alatt 100 ezer szociális bérlakást és 25 ezer kollégiumi férőhelyet hozna létre. A fiatalok életkezdését pedig egy minimumörökségnek nevezett takarékszámlával segítené, amire csak lakhatásra vagy tanulásra felhasználható 300 ezer forint indulótőkét töltene fel az állam. Az ellenzék közös programjában is szerepel, hogy a hozzátartozójukat otthon ápolók gondozási tevékenyégét munkaviszonnyá alakítanák.

A Karácsony Gergely által Miskolcon ismertetett csomag ennek a fedezetét az ápolásbiztosítási rendszer elindításával teremtené meg, amihez egy utalványrendszer társulna, hogy minden gondozásra szoruló a neki szükséges szolgáltatásokat vehesse meg.

Karácsony Gergely programja nem állítja biztosan, hogy 50 százalékos béremelést kapnak a szociális szakma dolgozói, de a politikus megígérte, hogy tárgyalnak róla. A járvány alatt végzett munkáért viszont odaadná az egyszeri 500 ezer forintos jutalmat, ami az Orbán-kormány csak az egészségügyben dolgozóknak fizetett ki. A nyugdíjasoknak tett ígéretei a közös program vállalásait ismétlik.

Vagyis rugalmas korhatárt, a vegyes indexálás bevezetését az éves emeléseknél, és mindenekelőtt azt, hogy a legkisebb nyugdíjnak el kell érni a létminimum szintjét. Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltségért folyó ellenzéki kampányban azt mondta tegnap Miskolcon, hogy a gyerekszegénység felszámolására aktualizálná Ferge Zsuzsa és munkatársai 2007-ben kidolgozott terveit.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!