Mivel az intézményből a múlt hónap végén távozott hét traumatológus, a kórház már csak a kisebb baleseti sérülteket tudja ellátni a sürgősségi fogadóhelyén – írja a Népszava.

 Lényegében megszűnt a traumatológiai ellátás csütörtöktől a Zala Megyei Szent Rafael Kórház. Mivel az intézményből a múlt hónap végén távozott hét traumatológus, a kórház már csak a kisebb baleseti sérülteket tudja ellátni a sürgősségi fogadóhelyén. A komolyabb ellátásra, műtétre szorulókat előreláthatóan az év végéig a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórházba kell vinniük a mentőknek. Míg az első két város 50-60 kilométerre van a megyei kórháztól, Kaposvárig már több mint 130 kilométert kell megtenniük a betegekkel a mentőknek.

 A lapunk birtokába került dokumentum szerint a kórház főigazgatója július nyolcadikán jelezte, hogy orvoshiány miatt nem tudják ellátni a műtéti, illetve kórházi kezelésre szoruló súlyosabb sérülteket. Mint arról korábban több lap is beszámolt, a kórház traumatológiai osztályának dolgozói közül hét szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát.

A Népszava megkeresése után a Szent Rafael Kórház vezetősége közleményt adott ki, amelyben azt írták: a traumatológiai ellátás továbbra is biztosított a betegek számára. A kórház válaszában kitért arra, hogy két hete a kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével. Ennek kapcsán a kórház azt állította: „Intézményünk a megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat jelentősen megemelte.

A felmondás alatt álló traumatológusok ennek ellenére újabb követelésekkel álltak elő. Intézményünk megvizsgálta ezeket a követeléseket és kórházunk menedzsmentje a megegyezés reményében az elmúlt napokban lefolytatta utolsó tárgyalását az érintett orvosokkal. Megállapítottuk, hogy az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges, valamint a társosztályokra indokolatlanul hárított volna át jelentős ügyeleti terheket. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok sem engedtek a követeléseikből, ezért lezártuk a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását véglegesnek tekintjük. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezetése az ellátás biztonsága érdekében jelezte az illetékes hatóságok felé a folyamatos ellátás átszervezésének szükségességét.”

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!