A globális trenddel megegyezően a hazai vállalatvezetők is bizakodóbbak a gazdasági kilátásokat tekintve ma, mint voltak egy évvel ezelőtt. A válaszadó cégek mintegy fele készül új munkatársak felvételére a következő egy évben, és ezzel egyidejűleg a vállalati M&A-piac (felvásárlási piac) fellendülése is várható – derül ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.

A hazai kkv-k döntő többsége viszont nem akar több munkavállalót felvenni a következő egy évben, így nem várható a kkv szektorban a foglalkoztatás látványos bővülése. Fizetésemelésre is csak kevesebb, mint minden negyedik cég készül – ezt pedig a K&H kkv bizalmi index kutatása derítette ki.

A nagyok optimisták

Optimistábbak a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban a hazai vállalatvezetők – állapítja meg az EY legfrissebb tőkebizalmi barométere. A válaszadók négyötöde szerint továbbra is stabil vagy növekvő lesz a magyar gazdaság teljesítménye (ami majdnem 20 százalékkal magasabb érték, mint tavaly ilyenkor).

A hazai válaszadók összességében bizakodóbbak a magyar gazdaság teljesítménye kapcsán, mint a globális kilátásokat illetően: globálisan a vállalatvezetők többsége javuló feltételekre számít a világgazdaságban, a magyar vezetőknek azonban csak alig több mint harmada osztja ezt a véleményt.

A magyarországi várakozásokban tavalyhoz képest a legjelentősebb pozitív változás a hitelek hozzáférhetősége terén figyelhető meg: a válaszadók 55 százaléka számít javulásra. Egyre erősebbek ugyanakkor az eurózóna stabilitásával kapcsolatos aggodalmak.

Az információ még nagyobb úr lesz

A felmérésben szereplő magyar vállalatvezetők szerint a vállalati stratégiára a következő 12 hónapban a digitalizáció lesz a legnagyobb hatással. A közösségi média, a mobiltechnológia, a felhő és a „big data", az információhoz való azonnali hozzáférési igény erősödése várhatóan minden iparágban jelentősen befolyásolja a vállalkozások működését. A globális felmérés eredményei szerint ugyanakkor a vállalati stratégiát a gazdasági erőegyensúly kelet és dél felé irányuló földrajzi eltolódása befolyásolja majd leginkább.

Bővítenék a létszámot

Míg a magyar felső vezetők fő prioritása a szigorú költséggazdálkodás, a globális válaszadók a nyersanyagok és devizák növekvő  volatilitásának (kockázatának) kezelésére irányítják figyelmüket. A foglalkoztatás terén a globálisan és lokálisan egyaránt pozitív gazdasági kilátások a legtöbb társaságot a létszám szinten tartására, illetve bővítésére ösztönzik.

A globális és a magyar felmérés eredményei egyaránt azt mutatják, hogy a válaszadók 45 százaléka tervez a következő 12 hónap során létszámbővítést, míg 45-49 százalék tervezi a létszám szinten tartását. A magyar válaszadók 70 százaléka tervezi vállalkozása bővítését, ami jelentősen meghaladja a felmérés globális eredményeit (33 százalék).

Lendületet kaphatnak a vállalat-felvásárlások

A megkérdezett hazai vállalatvezetők nagy többsége bizalommal tekint az itthoni akvizíciós (felvásárlási) piac kilátásaira, összhangban a globális felmérés eredményeivel. Az EY várakozásai szerint jelentősen nőni fog a tranzakciós aktivitás a magyarországi vállalatok körében is.

A magyar válaszadók 45 százaléka számít arra, hogy társasága a következő 12 hónap során elindít valamilyen akvizíciót, és többségük több tranzakciót tervez ez idő alatt, mint amennyit az elmúlt évben lezárt – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

A magyar vezetők túlnyomó részben a meglevő üzleti modellt kiegészítő (bolt-on) akvizíciókra számítanak, és csak harmaduk vár olyan innovatív vállalatfelvásárlást, amelyek a vállalkozás tevékenységi körét is módosítanák.

A kkv-k nemigen terveznek bővítést

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi K&H-s felmérés azt mutatta, hogy a vállalkozások túlnyomó része meg van elégedve a jelenlegi dolgozói létszámával, és kevés cég fog álláspályázatot kiírni / álláshirdetést feladni a következő egy évben. A létszámbővítést tervező cégek aránya ugyanis 21-ről 13 százalékra zuhant, és közülük is legtöbben csupán néhány főt fognak felvenni. Jó hír azonban, hogy a tervezett elbocsátások arányánál sem várható növekedés (3%).

A megkérdezett cégvezetők válaszai alapján továbbra sem várható a kkv-szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Nem mindegy azonban, mekkora a vállalkozás, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul. Míg a mikro- és kisvállalkozások csupán 12 százaléka, illetve 13 százaléka tervez létszámbővítést, addig a középvállalatok esetében már 23 százalék ez az arány – részletezte az eredményeket a bank kkv marketing főosztályának vezetője, Kovács Viktor Zoltán.

Kevés kkv tervez fizetésemelést is

A fizetésekre inkább a jelenlegi jövedelem szinten tartása a jellemző, hiszen a cégvezetők túlnyomó része (70%) változatlan bért fog utalni a következő egy évben. Fizetésemelésre mindössze a kis cégek 22 százaléka készül a félévkori 30% helyett. Hogy ez mit jelent? Ilyen alacsony arány mindössze egyszer fordult elő az elmúlt tíz évben.

Régiós szinten azonban jelentős eltérések vannak a bérezésben. Nagyobb fizetésre a Dél-Dunántúlon és a fővárosban dolgozók számíthatnak a leginkább (29% és 25%), míg a Nyugat-Dunántúlon dolgozók a legkevésbé (16%).

Forrás: 24.hu