Nagy Erzsébet országos választmányi tag szerint ebben az esetben nehéz olyan bértárgyalásokat folytatni, amelyekből tisztességes megbízási díjak jönnének ki a pedagógusok számára. Ráadásul a táboroztatás most azért is fajsúlyos dolog, mert a szülők jelentős részének elfogyott a szabadsága a digitális oktatás alatt.

Nagy Erzsébet az ATV Start című műsorában arról beszélt: a pedagógushiány egyik oka, hogy sokan mennek nyugdíjba, jelenleg az 1959-es, 1960-as születésű generáció tud most elmenni 40 év után nyugdíjba. Ez egy meglehetősen nagy létszám, közben viszont egyre kevesebben jönnek, illetve egyre kevesebben maradnak a pályán – tette hozzá.

A PDSZ országos választmányi tagja kiemelte, hogy a középfokú végzettségűek garantált bérminimumáért dolgoznak jelenleg a pályakezdő pedagógusok, erre kapnak bruttó 10 százalék szakmai ágazati pótlékot. Szerinte betanított munkáért ennél többet fizetnek. Emellett a fiatal, pályakezdő tanároknak a munkateherrel is szembesülni kell, itt ugyanis nem 40 órás munkahétről beszélünk, hanem lassan már 60 körül járnak.

Mint fogalmazott: nem egészségesek az arányok, a férfiak közül még kevesebben maradnak a pályán, ez is azt jelzi, hogy alulfizetett a munka. Sokan a nők közül is azok vállalják ezt a hivatást, akik mellett ott van egy jól kereső férj, vagy éppen csak „vállalják a szegénységet”.

Emellett nehéz egy stabil mellékállást is találni, hiszen a munkanap sokszor nem kora délutánig tart – jegyezte meg Nagy Erzsébet.

Nyári táborok

Korábban a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a 24.hu-nak arról beszélt: a nyári táboroztatásért nagyon kevés helyen fizetnek többet bruttó 1500 forintos órabérnél a pedagógusoknak. Nagy Erzsébet szerint tábor és tábor között is van különbség, vannak, amiket vállalkozók szerveznek, és a gyerekek is fizetnek érte, az itteni megbízások tisztességesebb pénzt jelentenek, de a táborok zömét a „kivéreztetett önkormányzatok” szervezik, ahol nehéz olyan bértárgyalásokat folytatni, amelyekből tisztességes megbízási díjak jönnének ki.

A pedagógusok szerinte szeretnek táboroztatni, sokan akár ingyen is elvállalják, mert fontosnak tartják a pedagógusi munkában, ezzel élnek vissza azok, akik a táborokat szervezik. A táboroztatás most azért is fajsúlyos dolog, mert a szülők jelentős részének elfogyott a szabadsága, sokan a digitális oktatás alatt kénytelenek voltak ezeket kivenni, ugyanis a kormány semmilyen támogatást nem biztosított a gyereket nevelőknek – hangsúlyozta.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!