Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete, a Eurochild állásfoglalást adott ki a magyar "pedofiltörvény" miatt. Az Eduline cikke.

A szervezet aggodalmát fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, elítélik a törvényt, mivel a gyermekvédelmet ürügyként felhasználva korlátozza a gyermekek jogait - tolmácsolta magyarul a szervezet szavait a Hintalovon Alapítvány.

Szerintük a törvény elfogadásával a különböző nemi identitások és szexuális beállítottság bármilyen ábrázolása vagy megvitatása akár az iskolákban, akár máshol, jogellenessé válik Magyarországon. Ez „egyértelműen sérti a gyermekeknek, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye (UNCRC) által rögzített jogait, amely egyezményhez Magyarország 1991-ben, az elsők között csatlakozott”.

Állásfoglalásukban azt írják, hogy

a gyermekeknek joguk van az egészséges fejlődéshez, a szabad véleménynyilvánításhoz, az önazonossághoz, a befogadó oktatáshoz és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréshez. Az újonnan elfogadott jogszabály megsérti mindezeket a jogokat, és azzal a kockázattal jár, hogy éppen azoknak a gyermekeknek árt, akiket védeni akar.

Szintén komoly problémának tartják, hogy

ha ezt a törvényt végrehajtják, a gyermekek nem jutnának hozzá a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos információkhoz, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a szexuális visszaélések megelőzésében és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tudatosság növelésében.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!