Évről-évre egyre komolyabb problémát okoz a tanárhiány. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint olyan nagy a probléma, hogy ha néhány éven belül nem érkezik utánpótlás, akkor komolyabban megrogyhat a rendszer. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezzel szemben azt közölte híradónkkal, hogy 10 éve stagnál a tanárok száma. Ráadásul a pedagógus szak az egyik legnépszerűbb a felsőoktatásban.

Alig kezdődött el a vakáció a szakszervezetek már a következő tanév miatt aggódnak, ugyanis évről-évre egyre komolyabb problémát jelent a pedagógus hiány.

Lukácsi Nóra 20 éve dolgozik magyar-angol szakos tanárként egy budapesti középiskolában. Egy ideje már csak félállásban, szeptembertől pedig elhagyja a pedagógusi pályát és jógaoktatóként dolgozik tovább. Híradónknak azt mondta, elfáradt. „20 év után eljött az a pont, hogy azt éreztem, hogy nem akarok több áldozatot hozni azért, hogy nettó 1250 forintért és minimális társadalmi megbecsültségért tovább csináljam” – fogalmazott.

Szomorú képet fest a közoktatás helyzetéről az Egyensúly Intézet júniusi közpolitikai javaslatcsomagja is. Az intézet szerint a pedagógushiány három fő oka van:

– kevesen választják ezt a pályát,
– a túlterheltség, az alacsony bérezés és a bérfejlődés miatt rendkívül magas a pályaelhagyók aránya,
– a nyugdíjasok közül kevesen élnek az óraadás lehetőségével, mert fáradtak és nem éri meg nekik.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője arról beszélt híradónknak, hogy jogszabály szerint 22-26 óra a kötelező óraszám. Ha viszont nincs elegendő pedagógus, akkor ezt automatikusan 26-ra állítják be. Nagy Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyettesítéseket már 2013 óta nem fizetik, és nincs olyan, hogy valaki ne volna valamilyen órára beírva.

A Pedagósusok Szakszervezetének alelnöke az ATV híradójának azt mondta:

szerintük 4-5 év múlva a teljes oktatási rendszer meg fog rogyni, ha nem kapnak komolyabb utánpótlást.

„Az összeomlás szélén táncol a pedagógus életpálya” – fogalmazott Totyik Tamás, rámutatva arra, hogy Romániában a pályakezdő fiatalok 80 euróval magasabb nettó keresettel rendelkeznek, mint Magyarországon.

A szaktárca azt írta híradónknak, hogy Magyarországon az aktív pedagógusok száma 165 és 170 ezer fő között mozog egy évtizede. Hozzátették, hogy nyaranta 5-6 ezer pályakezdő keres új munkahelyet. Az EMMI szerint pozitívum, hogy a pedagógusképzés a magyar felsőoktatásban a 3. legnépszerűbb képzési terület.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!