Bár a cégbíróság továbbra sem jegyezte be azt az alapítványt, amelynek augusztus elseje után a fenntartó-változtatás után működtetni kell az Szegedi Tudományegyetemet. Az egyetem sok ezer dolgozó a napokban levelet kapott a hogyan továbbról. A szeged.hu cikke.

Névütközés miatt a mai napig nem jegyezték be a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványt a cégbíróságon.

Ilyen néven az elmúlt években működött egy, az egyetemhez kötődő tehetséggondozó alapítvány, ugyanakkor az Országgyűlés törvényben egy ezzel teljes egészében egyező nevű alapítvány nevezett meg, amely fenntartója és működtetője lesz a helyi felsőoktatási intézménynek.

Az egyetem dolgozói a napokban levelet kaptak, mert az új felállásban megszűnik a közalkalmazotti státusz és vele a közalkalmazotti munkaviszony. A munkáltatónak pedig törvényi kötelezettsége, hogy a változásokról harminc nappal korábban tájékoztassa a munkavállalókat.

Ha pedig minden az eredeti tervek szerint halad, akkor új fenntartó céldátuma augusztus elseje, így a közelgő változásokról ideje tájékoztatni az egyetem alkalmazásában állókat.

Egyértelmű, hogy

az egyetemi oktatók és dolgozók körében eddig és alighanem ez után is a legnagyobb félelmet és bizonytalanságot kiváltó változás a közalkalmazotti jogviszony elvesztése jelenti.

Ennek hiányába – konyhanyelven fogalmazva – lényegesen könnyebb és egyben olcsóbb felmondani a munkavállalóknak.

Első olvasásra nem lesz sok változtatás az alkalmazás feltételeiben, legalábbis ami a munkabért, a pótlékokat és a kereset kiegészítést érinti. A munkavállalók alkalmazását jogfolytonosnak ismerik el, azzal, hogy a határozatlan idejű közalkalmazotti kinevezés határozatlan idejű munkaszerződéssé, határozott idejű közalkalmazotti kinevezés határozott idejű munkaszerződéssé alakul.

Vitapontot jelenthet a későbbiekben a szabadság mértéke, a jubileumi jutalmak és jogviszony megszüntetésének kérdései. A szabadág kapcsán több oktató felhívta figyelmünket, hogy a most megkapott egyetemi tájékoztatóban alapszabadságként húsz napot tüntettek fel, noha ez az oktatók többségének esetében ötven nap.

Alighanem precíz részletszabályozásra lesz szükség ahhoz, hogy rögzítsék a szabadság mellett a jubileumi jutalmak és a jogviszony (elbocsátás) feltételeit és annak anyagai vonzatait.

Indulhat az érdekegyeztetés.

Forrás: szeged.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!