A kormány szerda esti rendelete szerint az „országos kórház-főparancsnok és országos kórházfőparancsnok-helyettes tevékenysége, valamint a kórházparancsnokok kórházparancsnoki és intézmény-parancsnoki tevékenysége 2021. szeptember 15. napjáig szünetel” – írja a HVG.

A kórházakhoz 2020 márciusában rendeltek ki főtiszti rangú parancsnokokat, akikről azt mondta az akkori rendelet, hogy orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntést, de később kiderült:  az ő jóváhagyásuk szükséges, ha egy intézmény magántulajdonban lévő cégekkel, egyéni vállalkozókkal vagy magánszemélyekkel szeretne szerződést kötni valamilyen tevékenység elvégzésére, pedig ez is lehet orvosszakmai kérdés. A gyakorlatban inkább szervezési segítséget adtak a parancsnokok a kórházigazgatóknak.

Országos kórházfőparancsnokká Halmosi Zsolt vezérőrnagyot, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettesét nevezték ki, helyettese Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre kórház főigazgatója lett.

A mostani rendelet nem szól arról, hogy szeptember 16-ától változatlanul folytatják-e a munkájukat azok, akiknek a tevékenysége csütörtöktől szünetel.

A változás nem érinti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyébe lépett Országos Kórházi Főigazgatóság működését és jogállását, amelyet Jenei Zoltán személyében szintén egy korábbi rendőrtábornok vezet.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!