2021. július 1-től megszűnik az EU-n kívülről érkező, 22 euró alatti értékű áruk áfamentessége. Az uniós jogszabályi változás értelmében az Európai Unió határain kívülről érkező minden termék után általános forgalmi adót kell fizetni, melyet vám elé állítás előz meg. A Magyar Posta többlépcsős fejlesztéssel mintegy 2,7 milliárd forintot fordít az új folyamatok kialakítására, informatikai fejlesztésre, a kapacitások bővítésére, és 200 fővel bővíti a létszámot a többletfeladatok miatt – írja a napi.hu.

A Magyar Posta Zrt. 2021. júniusi, 18-65 év közötti felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek nagyjából 38 százaléka rendelt az elmúlt egy évben Európai Unión kívüli webshopból terméket. Az unión kívülről rendelők 71 százaléka számára újdonság lesz a vámeljárás, mivel eddig értékhatár alatt vásároltak.

A kutatásból kiderült az is, hogy az egyharmaduk már tudatosan rendelt az elmúlt két hónapban EU-n kívülről, azaz figyelembe vették a jogszabályi változásokat. Az érintettek nagy része, mintegy 63 százaléka értesült arról, hogy július elsejétől megszűnik a kisértékű, azaz a 22 euró alatti termékek áfamentessége. Kevesen vannak ugyanakkor, akiknek tapasztalata lenne a vámfizetési kötelezettséget illetően, hiszen a megrendelt termékek többsége az eddig áfamentes 22 euró alatti kategóriába tartozott.

Az új szabályozás szerint 2021. július 1-től minden unión kívülről érkező küldemény után áfát kell fizetni függetlenül annak értékétől. Ez azt jelenti, hogy minden Unión kívül érkező terméket vám elé kell állítani. A Magyar Posta 2,7 milliárd forintos fejlesztéssel készült a jogszabályi változásra, amely több lépcsőben fog megvalósulni. Az automatikus vámkezeléshez informatikai szoftvert fejlesztett, az új szabályozás mentén átalakította a nemzetközi küldeményekre vonatkozó küldeménykezelést, ehhez bővítette a logisztikai kapacitásokat és növelte a létszámot több mint 200 fővel.

A Posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki, és a termékek értékével arányosan, sávosan határozta meg díjakat. Így 10 eurós termékérték alatt, online fizetés esetén 399 forint, 10-22 euró között 499 forint lesz a vám elé állítás díja. Amennyiben nem online, hanem utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, úgy a díj magasabb lesz: 799 és 899 forint.

Az EU-n kívülről érkező küldemények esetén minden eddiginél fontosabb lesz a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

A Magyar Posta által fejlesztett új informatikai rendszer működését a vállalat folyamatosan felügyeli.

Forrás: napi.hu