Brutális nyugdíjazási hullám indul el a pedagógus karban, az utánpótlás pedig nem látszik. A diákok érdeksérelmét meg kellene oldani, de ez egyáltalán nem látszik.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azokról a munkaerőhiányból fakadó problémákról beszélt, amikkel a közel jövőben és a következő tíz évben az oktatásügynek meg kell birkóznia.

Elmondta, hogy ebben az évben megkezdődik egy erősebb nyugdíjazási hullám, a 2022-23-as tanévben négyezren mennek nyugdíjba, az évtized végéig pedig 6200 pedagógus éri el a öregségi nyugdíjat. A saját iskoláját említve szembeötlő a probléma: náluk 65-ből pedagógusból 30-an fognak a következő 8-9 évben nyugdíjba menni.

Milyen az utánpótlás? Sajnos nem látszik: Minden évben 10 ezren kezdik meg a tanárképzőkben a tanulmányaikat, ami azt jelenti, hogy 5400-an végeznek, mert ilyen nagy a lemorzsolódás. De a továbblépés még rosszabb állapotot tükröz, hiszen a tanári álláshoz a "gyakornokból Pedagógus I fokozatba kötelező minősítésen kell a végzetteknek átesniük, de azok már csak 2200-2300-an vannak.

Nagyon nehéz a helyzet a szakember szerint, hiszen azoknak a hallgatóknak már meg kellett volna jelenniük a rendszerben, akik pótolni tudják majd a nyugdíjasokat. "De nincsenek benne".

Rövid távon ezt nem lehet megoldani, ami a diákok érdekeit sérti. "Nem biztos hogy elég számú és minőségű az utánpótlás. Szerinte alapnak az kellene lennie, hogy a pedagóguspályát vonzóvá teszik, hogy minél többen jelentkezzenek pedagógusnak, a többiek pedig ne hagyják ott ezt a pályát.

Nem régen készült egy nemzetközi felmérés, hogy mi az, amit a pedagógusok fontosnak tartanak, és Magyarországon egyértelműen a béremelés a fő prioritás. Mert ez úgy néz ki, hogy utoljára 2003-ban rendezték a tanárok fizetését, azóta a minimálbér 64,9%-kal emelkedett, de az ő keresetük egyszer, tíz százaléknyi kiegészítő juttatással nőtt. A második probléma az adminisztráció, a harmadik az iskolák fejlesztése, tehát "az a környezet, ahol a diákokkal lehet foglalkozni, az nem az igazi".

Forrás: Klubrádió